Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, september 13, 2006

  Sverigedemokraterna vågmästare?

  Både Junilistan och Feministiskt initiativ beklagar sig över att de inte får tillräcklig medial uppmärksamhet och därmed draghjälp i sitt arbete för att komma in i riksdagen. Och visst kan det ses som ett demokratiskt problem. Men är det å andra sidan rimligt att ge alla småpartier med runt 0,5 procents väljarstöd i opinionsmätningarna uppmärksamhet, bara för att de råkar ha kändisar i partiledningen? Jag tycker inte det. Och jag noterar att vare sig Gudrun Schyman eller Nils Lundgren förefaller särskilt angelägna om att Sverigedemokraterna, som trots allt har ett betydligt starkare stöd i opinionsmätningarna, ska ges mer medieutrymme - trots att det skrivs mindre om Sd än om Junilistan och Feministiskt initiativ.

  Jag har tidigare skrivit om att Sverigedemokraterna i flera mätningar fått stöd av 2,4-2,9 procent av väljarna. Och när det samtidigt är fortsatt jämnt mellan det borgerliga och det rödgröna blocket, kan Sd i sämsta möjliga fall få en vågmästarställning i riksdagen om de tar sig över 4-procentspärren.

  Men det finns andra möjliga vägar in i riksdagen. I Svenska Dagbladet i dag gör Daniel Poohl, chefredaktör på den antirasistiska tidskriften Expo, bedömningen att Sd skulle kunna få riksdsdagsmandat via stöd av minst 12 procent av väljarna i Malmö.

  Absurt nog skulle en sådan politisk skräll förbli okänd under valnatten. Valmyndigheten redovisar under söndagskvällen nämligen enbart hur det går för dagens riksdagspartier, enligt myndigheten på grund av begränsningar i datasystemet.

  Detta är förstås helt bisarrt. I SvD tar förvisso företrädare för socialdemokraterna, moderaterna och miljöpartiet kraftigt avstånd från Sd och markerar att det inte kan bli tal om något samarbete med partiet om det skulle ta sig in i riksdagen. Därmed lär sverigedemokraterna bli helt utfrysta, utan någon reell möjlighet att påverka någonting. Men det vore samtidigt otroligt tråkigt om de kom in - och något som vi väljare borde ha rätt att få kännedom om redan på valnatten.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Sverigedemokraterna vågmästare?"

   

  Blogger Leffe skrev... (13 september, 2006 12:14) : 

  Det tar för lång tid att räkna alla småpartier i vallokalerna, kanske?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 september, 2006 13:10) : 

  Det är en tänkbar, men knappast hållbar förklaring. Det kan t ex knappast ta så mycket längre tid att räkna fram att ett parti som i dag inte finns representerat i riksdagen kommer in om/när det får ihop 4 procent av rösterna (eller 12 i en valkrets), än att ett parti som i dag sitter i riksdagen åker ut om det inte får ihop tillräckligt med röster. Hur kan Valmyndigheten ha dataresurser att på valnatten meddela det senare men inte det förra?

  Men även om detta nu skulle stämma så är det oacceptabelt. Ett rimligt krav torde vara att myndigheten ska ha tillräkliga dataresurser för att göra sitt absolut viktigaste jobb.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 september, 2006 13:35) : 

  Evergate.se skriver om nästan samma sak. Bisarrt det här. Varför får vi inte reda på hur det går för dom på valnatten ...........???

   

  Blogger Kristoffer Burstedt skrev... (13 september, 2006 13:53) : 

  Känns som rätt obehagliga sista två veckor i valrörelsen: brottsmisstankar, hårda ord och ett Sverigedemokraterna som plötligt får massor av medietäckning och höga opinionssiffror.

  Och nu detta - ännu en vedklabb till deras brasa om att vara motarbetade av etablissemanget.

  Stor risk att de kommer in nu, är jag rädd. Men eftersom jag är optimist gissar jag att de får 3%.

   

  Blogger Tommy Funebo skrev... (13 september, 2006 14:25) : 

  Det är bara sk-tsnack, det Valmyndigheten håller på med. Om några väl valda socialdemokrater hör av sig så tror jag de kommer att ändra sig. Det kan inte vara annat än prestige det handlar om, men ska detta tillåtas att i värsta fall förvandla valvakorna till en enda stor västgötaklimax?

  Det ska tilläggas att Valmyndigheten tidigare planerat för att 2 partier utanför riksdagen skulle redovisas under valnatten -06. Det är okänt varför man ändrat sig i sista minuten.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 september, 2006 15:35) : 

  En liten not dock angående Daniel Poohls scenario: Om Sverigedemokraterna får över 12 procent i Malmö kommun - eller för den delen i någon annan av de totalt 4 valkretsarna i Skåne - så betyder det inte att de deltar i fördelningen av de 39 nationella utjämningsmandaten - det gör bara de partier som klarat 4-procentsspärren i riket. Man får alltså inte typ 10 mandat i riksdagen om man i det läget har 2,5 procent av rösterna i hela landet, utan bara de mandat som den jämkade uddatalsmetoden ger i varje enskild vakrets. Och eftersom de fyra skånevalkretsarna har mellan 9 och 11 mandat (Malmö har 9) lär inte 12 procent ge mer än ett mandat i någon av dessa valkretsar. Alltså: Klarar SD mot förmodan som första parti i historien 12 procent i en enskild valkrets, men inte 4-procentsspärren i riket, kommer de att representeras av en enda parlamentariker i riksdagen. Illa nog, förvisso.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 september, 2006 17:01) : 

  Den anonyma kommentaren ovan stämmer förstås. Och jag kan bara instämma; bara en enda sverigedemokrat i riksdagen vore en för mycket.

   

  Anonymous Mupp skrev... (13 september, 2006 21:51) : 

  Jag håller med ovanstående talare om att det skulle vara fullständigt absurt att inte redovisa SD's siffror på valnatten. Om man kan räkna övriga röster, så är det konstigt om man inte klarar av att räkna ytterligare 3-4%.
  Om SD skulle få en vågmästarroll efter valet, så påverkar det här själklart regeringsbildningen, så vi får nog vänta någon dag innan vi vet vem som vann valet.

  För övrigt tycker jag att det ska bli mycket intressant att se vad övriga partier gör om SD får en vågmästarroll. Jag hoppas att dom inte försöker bilda någon slags samlingsregering för att hålla SD utanför. Det skulle ju betyda att vi bara har en regering, med SD som ensam opposition.

   

  Blogger Daniel skrev... (13 september, 2006 22:10) : 

  INRIKES. Sverigedemokraterna kandidater är mer laglydiga än riksdagsdagspartiernas, visar siffror från Brå.

  Det statsfinansierade organet expo, och dess företrädare på TV 3 Robert Aschberg, har länge sökt smutskasta Sverigedemokraterna genom att utmåla partiet som kriminellt. Bland 520 kandidater på SD:s kommunlistor har de lyckats hitta sexton personer som är lagförda för brott. Den normala siffran för partier är dock hela 19 procent lagförda.

  Det är statistik från Brå som visar att nästan var femte, 19 procent, av kandidaterna till riksdag och kommunfullmäktige är dömda för brott, rapporterar Ekot. Bland riksdagspartierna. Hos Sverigedemokraterna är siffran för kommunkandidater 3 procent, och noll procent för riksdagskandidater. Förseelser som endast leder till böter har dock inte tagits med i Ekots granskning av riksdagspartierna - endast sådana brott som leder till fängelsestraff har räknats in. Därmed blir skillnaden mellan Sverigedemokraterna och riksdagspartiernas brottslighet än större.

   

  Anonymous Johan Eriksson skrev... (13 september, 2006 23:33) : 

  Om jag minns rätt från när jag jobbade som valförättare så räknar man alla icke-riksdagspartier som Övriga och lägger dem i en hög. Därför har Valmyndigheten inga siffror på hur många röster de enskilda partierna har fått. Sedan räknas rösterna på "riktigt" på onsdagen eller så, och då räknas dessa partier var för sig. Har jag för mig.

  Varför man inte lika gärna kan räkna alla partiers röster på en gång har jag ingen aning om...

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 september, 2006 03:59) : 

  Troligare är kanske att Sverigedeomkraternas systerparti, nya Folkpartiet, blir vågmästare. Och vad jag vet finns det partier som i så fall skulle vara beredda att samarbeta med dem.

  /Politisk analytiker

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 september, 2006 08:35) : 

  Daniel, din kommentar har ingenting med inlägget att göra. Övertyga andra om sverigedeokraters goda vandel får du göra någon annanstans.

  "Politisk analytiker", sånt där är bara fånigt. Det finns relevanta saker att kritisera folkpartiet för - men att beteckna dem som systerparti till Sd är bara larv.

   

  Anonymous Helena Palén Olofsson skrev... (14 september, 2006 11:51) : 

  Vill bara tala om att Septemberlistan kan komma in via Gävleborg. Vilken skräll! Utesluten kom in men inte Juni-Nisse! Ham ha, ha! Den som kommer in får en stark roll - blir en politisk vilde i ordets rätta bemärkeles - med tanke på att det är så jämt mellan blocken. Något nytt skulle behövas i riksdagen för demokratins skull! En ny krydda i soppan är aldrig fel.
  Läs mer på www.septemberlistan.info

   

  Blogger Kristoffer Burstedt skrev... (14 september, 2006 12:00) : 

  Hum, har ändrat mig. Efter att ha kikat runt på Sd-bloggar och sidor så kan jag inte tro att de kan få mer än någon procent.

  Knasiga.

   

  Anonymous JörgenL skrev... (14 september, 2006 16:19) : 

  Visst är det egendomligt att inte valmyndigheten ska kunna särredovisa alla röster redan på valkvällen. Det vore väl en baggis att efter att man räknat och rapporterat högen med övriga, sedan särräkna dem och rapportera de enskilda partierna separat.

  Jag vet inte hur rapporteringssystemet ser ut, men nog borde det väl kunna vara datoriserat ända ut till räkningslokalen?

  Själv är jag mycket intresserad av att veta hur det går för Piratpartiet som enligt Temo är det största partiet utanför riksdagen på 1,5%, även om det naturligtvis också är viktigt att veta ifall SD, vilket gud förbjude, kommer in.

   

  Anonymous Johan Eriksson skrev... (15 september, 2006 21:34) : 

  Borde kunna vara elektroniskt är inte (om det inte mot förmodan införts i år). Det är manuell handräkning av valsedlarna som sedan rapporteras in till Valmyndigheten per telefon som gäller.

  Jag håller som sagt med om att det skulle vara en oerhört liten ökning i ansträngning att räkna alla partiers röster för sig.

   

  Blogger Kristoffer Burstedt skrev... (25 september, 2006 17:24) : 

  Fan, skulle ha hållit fast vid mitt första tips - 3% för Sd.

  Jag är ju värsta siaren, kan jag få jobb på nån tidning tro?

   

  kommentera