Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, september 27, 2006

  Fler länder in från kylan

  Apropå EU-perspektivet så skriver Dagens Nyheter i dag mycket bra på ledarplats om vilken betydelse EU haft - och har - för "utvecklingen mot demokrati, rättsstat och marknadsekonomi i länder som under decennier varit ofria diktaturer". DN konstaterar att EU:s östutvidgning har "skapat en växande gemensam marknad utan att de farhågor om social dumpning och massflykt av arbetskraft har blivit verklighet".

  När nu Bulgarien och Rumänien kan komma att tas in som nya EU-länder så blir det som de sista eftersläntrarna i den stora utvidgning som skedde 2004 och som införlivade de flesta av de forna kommunistländerna. "Kvar ute i kylan", skriver DN, "blir Serbien, Montenegro, Bosnien, Makedonien, Albanien - samt Turkiet, som står i en särkategori, dels därför att landet sökt medlemskap länge, dels därför att det tilldelats en lång och kravfylld tidtabell".

  Problemet med såväl Bulgariens och Rumäniens medlemskap som med att hantera övriga ansökarländer, är att dagens samarbetsformer inom EU inte är anpassade för så många medlemmar. Frankrikes och Hollands bestämda nej i sina respektive folkomröstningar om förslaget till samlande EU-konstitution stoppade nödvändiga reformer för att hantera EU-utvidgningen. Detta bloggade jag om redan i juni 2005.

  Ansvaret för hur EU:s fortsatta utvidgning och det framtida EU-samarbetet ska fungera borde nu ligga på de EU-motståndare som först påstod att EU var en rikemansklubb som aldrig skulle släppa in de nya demokratierna i öst som medlemmar, och sedan lade krokben för de regelförändringar som skulle möjliggöra just en sådan utvidgning. Men jag misstänker att de inte är särskilt intresserade av att ta det ansvaret.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Fler länder in från kylan"

   

  kommentera