Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, september 22, 2006

  Välgörenhet förbättrar världen

  Begreppet välgörenhet är inget vi i svensk kontext brukar förknippa med något positivt. Snarare får det oss nog att tänka på välmenande bättre bemedlade som klappar fattiga barn på huvudet och delar ut allmosor. Och självklart bör all form av bistånd, såväl privat som i statlig regi, bygga på principen att de mottagande ska ges resurser att ta sig ur sin besvärliga situation och bryta sitt biståndsberoende.

  I Sverige har vi dock en lite väl negativ syn på just välgörenhet, filantropi, eller vad man nu väljer att kalla det. Ytterst få svenska företagsledare, pensionerade politiker och andra med hög status inom samhällslivet förefaller ägna sig åt sådan verksamhet. Kanske beror det på en idé om att med de relativt höga svenska skatterna, så har man därmed köpt sig fri från eget ansvarstagande.

  I USA fungerar det som bekant väldigt annorlunda. Samtidigt som jag är här i New York så har den tidigare amerikanske presidenten Clinton arrangerat en stor konferens i stan, inom ramen för projektet Clinton Global Initiative. Mer än tusen ledande personer från näringslivet, politiken och organisationer fanns med bland deltagarna – däribland nära 50 nuvarande och tidigare stats- och regeringschefer.

  Jag vet inte i vilken utsträckning det rapporterats om detta arrangemang i svenska medier under veckan, men man har hittills bland annat fått entreprenören och mångmiljardären Richard Branson att åta sig ”a multibillion-dollar investment in efforts to combat global warming over the next decade”. Och redan innan dess hade konferensen åstadkommit löften om satsningar på nära 2,1 miljarder dollar åt angelägna områden som miljöförbättrande åtgärder, folkhälsosatsningar, fattigdomsbekämpning etc.

  Det här är historiskt betydelsefulla åtgärder som utlovas finansiering, tack vare enskilda personers välgörenhetsinsatser. Något som fler borde ta intryck och låta sig inspireras av.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Välgörenhet förbättrar världen"

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 september, 2006 03:50) : 

  Jonas, det måste vara som jag alltid har trott. Du är ett får i ulva kläder, en borglig spion mitt i den socialdemokratiska smeten. Om inte, så får man hoppas att dina högst kloka tankar sprider sig inom socialdemokratin. Allt rött har blivit blått som telnor sa ;)

   

  Blogger Jonas N skrev... (22 september, 2006 10:36) : 

  Jodå, Jonas

  Vi har fått reda på Clintons gala. Och i sedvanlig ordning rapporteras det selektivt om saker från det stora landet i väst.

  Här matas vi med att Branson har skänkt 20 miljarder till att hejda växthuseffekten. Jag studsade till och tyckte att det var en ovanligt stollig gåva med ett ovanligt stolligt syfte (och tänkte nog att Branson blivit gammal och nu vill frottera sig bland fd kändisar).

  Det du skriver är ju (glädjande nog) något helt annat. Investeringar i teknik!

  Man kan aldrig vara nog vaksam när det gäller 'nyhets'rapporteringen här, tyvärr. Speciellt inte om USA.

  Dessutom tycker jag det är glädjande att du tar till dig av NY och USA och ser att man kan organisera samhället på andra sätt, och även att där finns fördelar med detta ... tom stora sådana ibland!

   

  Blogger Wille skrev... (22 september, 2006 13:55) : 

  Kanske beror det på en idé om att med de relativt höga svenska skatterna, så har man därmed köpt sig fri från eget ansvarstagande.
  Amen!
  Att du som Socialdemokrat vågar ta upp detta rätt uppenbara förhållande är beundransvärt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 september, 2006 14:11) : 

  Okej, jag var kanske otydlig: jag menar inte att privata inititiativ och välgörenhet ska ersätta bistånd och dylikt. Däremot ser jag gärna att välbärgade frivilligt engagerar sig och delar med sig av sitt välstånd.

   

  Blogger 123 skrev... (22 september, 2006 14:50) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger 123 skrev... (22 september, 2006 14:52) : 

  Anledningen till att filantroper är så mycket vanligare i USA än Sverige är förmodligen för att man får göra avdrag på skatten för varje dollar man skänkt.
  Det är inte helt oproblematiskt, men det skulle naturligtvis vara trevligt om sådant diskuterades mer här hemmavid

   

  Anonymous Johan Richter skrev... (22 september, 2006 21:29) : 

  En annan viktig anledning till att USA har fler filantroper är förmodligen att de har fler som har riktigt mycket pengar.

   

  Blogger Jonas N skrev... (23 september, 2006 01:22) : 

  Johan R

  Nej, jag tror inte att det är förklaringen. Möjligen förklarar det att somliga kan ge riktigt mycket pengar.

  Dessutom är det mesta av välgörenhet inte kontanter utan frivilligarbete, gärna organiserat genom en lokal kyrka, och det har inte med den egna plånboken att göra. Utan där finns i alla skikt en utbredd attityd om man vill hjälpa andra i samhället och ffa dem som inte haft samma tur.

  Det kan vara värt att tänka igenom varför denna attityd är nästan utrotad i Sverige ... alltså den som föranleder handlingar, inte bara prat om sådana ...

   

  Anonymous Calle Friden skrev... (23 september, 2006 09:59) : 

  Det vore väl trevligt om överrika människor i Sverige kunde tänka sig att ge en skärv till behövande ändamål. Vissa av våra idrottsstjärnor har ju bidragit. Naturligtvis till sånt som ligger nära deras hjärtan , men ändå.
  Dock finns det som vanligt i Sverige en övertro på den personliga viljan att ge (giva). En tjej som jobbade med aidssjuka cracktjejer i Philadelphia berättade att det var liksom ingen lek att få fram bidrag till deras verksamhet; vare sig från officiellt eller privat håll. Inte mycket glamour att sola sig i där inte....

   

  Anonymous Anonym skrev... (23 september, 2006 13:59) : 

  Samhälleliga välgörenhetsinsatser ogillas av den trångsynta svenska staten därför att de inte kan "skimma" några pengar av transaktionen. Staten kan alltså inte göda sig själv när folk gör välgörenhet på egen hand. Folk är dessutom intalade att de är svaga och skall lita till staten, så intiativkraften för egna insatser är låg.

   

  Anonymous Calle Friden skrev... (24 september, 2006 12:20) : 

  Du har aldrig hört talas om insamlingar? Det finns rätt många välbärgade svenskar som skänker pengar till behjärtansvärda ändamål, genom stiftelser, stipendier etc.
  Det är motsägelsefullt att du också förutsätter att människor som a) skaffat sig en position där de skulle vara kapabla att skänka pengar, då b)skulle vara intalade något av staten, och dessutom foga sig i det.
  Det låter som ett ytterst märkligt och slentrianmässigt påstående som väl placerar sig i kategorin "nu körde min tankeförmåga i diket..."

   

  Blogger Jonas N skrev... (25 september, 2006 02:38) : 

  Calle
  Visst finns det även välgörenhet i Sverige. Den du skriver om är dock sådan som är mer ellre mindre officiellt sanktionerad. Donationer till olika verksamheter, oftast administrerade av stat/landsting/länsstyrelse sedan.

  Detta var lite av poängen. Dessutom nämnde jag att det allra mesta biståndet i USA inte är monetärt utan i form av frivilligarbete. Sådant har vi knappast här ...

  Sen tycker jag att andra halvan av ditt inlägg bara är trams ... Det är bara att konstatera att välgörenhet ser väldigt annorlunda ut här jfrt med USA. Varför skulle du kunna bortförklara skillnaden i proprtionerna dem emellan genom att påtala att det inte är förbjudet här!? Vad är det för argument ... angående "nu körde min tankeförmåga i diket..."

  Märkligt resonemang ...

   

  kommentera