Fyra spännande år framför oss
Av allt att döma så blir det regeringsskifte. De borgerliga har lyckats bättre än socialdemokratin och dess samarbetspartier med att övertyga väljarna att man har de bästa politiska lösningarna på vår tids stora utmaningar och idéerna för framtiden. Å ena sidan får man gratulera borgerligheten till att ha vunnit på egna meriter, om än med åtminstone delvis lånta fjädrar. Å andra sidan är den socialdemokratiska valförlusten uppenbart i hög grad självförvållad. Vi socialdemokrater underskattade den borgerliga enigheten och i vilken hög grad man satte regeringsskifte framför partiernas hjärtefrågor. Vidare överskattade vi vår trovärdighet i regeringsfrågan, och misslyckades kapitalt med att presentera en trovärdig politik för jobb. Därmed inte sagt att den socialdemokratiska politiken på det området var felaktig, men vi lyckades inte vinna trovärdighet för den. När partier gör dåliga val säger man ofta att man inte nådde ut med sin politik. Men den förklaringen håller knappast för socialdemokraterna den här gången. Budskapet nådde ut, men det lockade inte. Detta måste vi ta intryck av och allvarligt fundera över. Göran Persson har i kväll deklarerat att han kommer att avgå som partiledare. I morgon kallar han till extra kongress för att i mars nästa år utse sin företrädare. Och det är väl bara rimligt efter ett sånt här valresultat. Själv hade jag inte trott att ett sådant besked skulle komma så snart. Men rimligt är det förstås. Det är nog troligt att de borgerliga kommer att hålla samman regeringen de kommande fyra åren. Detta måste nu socialdemokratin inrätta sig efter och utnyttja tiden i opposition på klokast möjliga sätt. Vi måste hitta nya former för kommunikation och dialog med partimedlemmar och sympatisörer. Vi måste kunna presentera en socialdemokratisk politik som svarar mot dagens och framtidens utmaningar. Och vi måste göra det med ett ledarskap som övertygar. De kommande fyra åren kommer därför att bli spännande för oss socialdemokrater som vill utveckla och förnya vårt parti. Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: politik, valet 2006, socialdemokraterna . |
Kommentarer om "Fyra spännande år framför oss"
Det är bara att kavla upp ärmarna och börja jobba för 2010... Läs gärna Kent Asps debattartikel i DN igår - så länge vi har ett medialt underläge kommer vi att slåss från underläge. Vi får se till att Internet blir vår hemmaplan.
Den här sossen hoppas på en rejäl mprövning av den ekonomiska politiken och arbetsmarknadspolitiken. T.ex. vad gäller inställningen till avdrag för hushållsnära tjänster, skattesänkningar (för låginkomsttagare) och flexibilitet/trygghet på arbetsmarknaden (lär av Danmark!).
Gör vi den omprövningen så vinner vi 2010.
Personligen så mår jag lite lätt illa. Inte så att jag älskar socialdemokraterna :) men jag ogillar borgarna ännu mer och jag känner mig lovligt orolig för framtiden nu. Mardrömmen är en avvecklad välfärd som tar år att bygga upp igen.
Sen angående Danmark så kan jag inte helt hålla med dig Joachim. Nog för att de har flexibilitet men tryggheten verkar inte vara lika närvarande. Jag har tex hört berättas om personal i detaljhandeln som blev avskedad efter lång tjänst i närheten av sin pensionsålder för att företaget ville ha en yngre look. Deras straff blev knappt en klapp på handen.
Behandlar man folk illa så ska det kosta. Människor är viktigare än pengar
Det är bara att tacka för en god match, jag tror nog att de kommande valen kommer att vara extremt jämna även de. Nu får jag önska alla socialdemokrater lycka till med att övertala Margot Wallström att ta över det röda rodret.
-> skadlig:
"Kristina Hermelin som studerar på pol mag-programmet i Lund har intervjuat 100 ungdomar mellan 19 och 25. Hälften i Danmark, hälften i Sverige, hälften kvinnor och hälften män; alla i branscherna restaurang/hotell och handel.
Det visade sig att Danmark vann med hästlängder även när det gäller trygghet [...] Men i Danmark är det ju lätt att säga upp, gör det inte folk otrygga på jobbet? Måste man inte stå på tå för att behålla jobbet?
Nej, så var det inte. Fler danskar känner att de kan ställa krav på arbetsgivaren. Fler säger att de skulle sluta om de inte trivdes och fler tycker att de kan säga nej till ett jobberbjudande de inte gillar. Och, inte oväntat, fler tycker att arbetsgivaren gör mycket för att de ska stanna och fler trivs på jobbet.
I Danmark alltså, med deras "otryggare" arbetsmarknadsregler. Inte i Sverige."
http://expressen.se/index.jsp?a=672054
Våga ompröva gamla "sanningar" - Våga!
Göran borde ha avgått med omedelbar verkan -inte i Mars! Varför skall han, skadeskjuten som han är, förlama partiet ända till i Mars?
Det enda trista med valet, ur mitt perspektiv, förutom det uppenbara med Sverigedemokraternas tragiska frammarsch, är att det inte verkar som att du Jonas Morian får någon plats i den församling du kandiderade till. det tycker jag är genuint synd, fast jag röstar med "de andra".
Det skulle f.ö. vara intressant att höra Jonas tankar om hur socialdemokraterna borde förändra sin politik, image osv (om den ens behöver förändras)?
Jag ser fram mot en illsvår avtalsrörelse - redan idag har vi fått propåer och hot från arbetsgivarna om att nu ryker trygghetslagarna. På radio sa Gunvor Engström att man från Svenskt Näringsliv förväntar sig att alliansen ska "leverera". Towe Livendahl sa i radio att det nu kunde vara dags att se över den stelbenta arbetsmarknadslagstiftningen. Vi har hört röster som ifrågasätter lönebildningen. Calmfors fick åter hävda att sänkt a-kassa ledde till fler jobb. Att det i samma länder skapats en hiskligt fattig underklass missade han att berätta.
Jag kan lova - jag till och med satsar pengar på det - att bunkerhögern kommer att höja huvudena nu. Ett bra tips är att de första sjukhusen kommer att säljas ut om mindre än ett år.
Vattenfalls, Nordeas m fl aktier steg idag eftersom marknaden förväntar sig att alliansen kommer sälja ut samhällets andelar. Och det kommer att ske fort.
Vi har mycket att göra, och det är bråttom. Ingen idé att sörja - bara att organisera oss och sätta igång.