Vad sägs om Anna Sjödin?
Rättegången mot SSU:s ordförande Anna Sjödin pågår för fullt. Notera ett nyckelord i föregående mening: ordförande. För det är det hon är. Men i medierapporteringen benämns hon nästan hela tiden "SSU-basen". Det är fascinerande. Det finns ett par begrepp som enbart används när det refereras till politiker, fackliga företrädare och chefer inom socialdemokratin och arbetarrörelsen. "Bas" är ett sådant. "Pamp" ett annat. När läste någon senast dessa begrepp användas för att beskriva en vd inom näringslivet, ett borgerligt kommunalråd eller rikspolitiker? Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: Anna Sjödin, media, mediekritik. |
Kommentarer om "Vad sägs om Anna Sjödin?"
När jag för ngr år sedan var 14-15 år gammal och ordförande för MUF i min kommun så kallade socialemokratiska kommunalrådet mig för "den lokale MUF-basen"; ibland varierade han med anatetet "-bossen".
Väldigt intressant. Jag tyckte mest att det var ett patetiskt och absurt drag för att knäcka mig i insändardebatterna.
Here we go again, med det där med semantiken.
Jag vet inte om du riktigt greppade det där tidigare med att användningsområdena för ordet pamp är konventionella, men därför inte mindre väl definerade enligt regler som man inte kan bryta mot hur som helst, men samma sak gäller i a f för ordet bas.
Om man kollar i SAOB (på bas 3), så ser man att det är ett ord som används om dem som basar (sic) över arbetare. Således används ordet numera främst om ledare av arbetare och inom arbetarrörelsen och partiet, särskilt om den som arbetat sig upp från att ha varit vanlig arbetare eller medlem, till skillnad då från chefer.
Ordet bas har visserligen en mindre pejorativ användning än pamp, men det finns likafullt motsvarande pejorativa ord om ledare inom näringslivet och borgerligheten, med det är alltså andra ord, eftersom orden bas och pamp ger den vanlige språkbrukaren intrycket att med dessa ord utpekas personer inom Rörelsen. Så varför skulle dessa ord användas för att beskriva en vd inom näringslivet, ett borgerligt kommunalråd eller rikspolitiker?
Douglas, din erfarenhet får nog sägas vara undantaget som bekräftar regeln. Enfaldigt gjort av s-kommunalrådet, hur som helst.
Nisse, jag tänker inte ge mig in i några diskussioner med dig igen - och du vet varför. Konstaterar bara att länken du hänvisar till även visar att begreppet "bas" används/använts som synonym till mästare, herre och husbonde, samt om "den bäste l. förnämste i sällskapet".
Jag har nog hört ordet användas på t.ex. borgerliga politiker. Men minns inga exempel just nu.
Ordet är verkligen vidrigt och jag håller fullt med om att det ger en märklig klang.
Däremot trodde jag (fel?) att begreppet kom ifrån fackföreningsrörelsen och att det därför var mer naturligt att använda det där, eller för facket närstående personer.
Men fine. Startar du ett upprop emot användningen av "bas" skriver jag på!
Jag tycker att pamp, bas och så vidare används ganska slarvigt nu för tiden. Men Anna Sjödin är ju SSU-bas oavsett. Sen att hon kanske inte gillar det uttrycket gör det samma.
Jag har fått för mig att i folkmun är det någon som "basar" över andra. Alltså lite av en chef men inte högsta hönset. Och den beskrivningen passar väl in på Anna?
Bas och pamp. Kan det hänga samman med språkbruket i det tidiga industrisamhällets Sverige, då LO och SAP vädrade sin rosenrote morgen? Att jämföra den egna organisationens ordföranden med industrins makthavare var kanske självironi? Bas är ju en gammal term för fabrikschef och pampar kallades de fösta industriägarna.
KLampen mellan blocken förs på många nivåer. En mycket intressant aspekt är den du just tog upp. Jag tror inte att någon SSU:are till exempel skulle hänvisa till Sjödin som "bas" utan där är det självklart att säga ordförande. Det samma gäller nog medlemmar i andra arbetarförbund, inom t.ex. LO. Detta säger alltså mer om media som därigenom springer brogarnas ärenden...
Martin: Men vanligt folk använder väl ändå inte "bas" i särskilt stor utsträckning? Vad nu vanligt folk är?
Indusrti-pampar och LO-basar.:)
Det finns väl hur många ord som helst som inom både politik och media som används slarvigt, okunnigt, missvisande, tendentiöst och som man försöker ge nya innehåll ...
Det där hävdas ju ofta av vissa av oss sossar. Men visst benämns från tid till annan, om vi vågar öppna ögonen och titta efter, även andra potentater som pampar eller bossar, exempelvis inom idrottsrörelsen.
I sossevisionen (och även i TV4) har man alltid använt uttrycken "moderatledaren" respektive "socialdemokraternas partiordförande". Jag har aldrig hört någon säga "moderaternas partiordförande" eller "socialistledaren".