Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, september 27, 2006

  Vad sägs om Anna Sjödin?

  Rättegången mot SSU:s ordförande Anna Sjödin pågår för fullt. Notera ett nyckelord i föregående mening: ordförande. För det är det hon är. Men i medierapporteringen benämns hon nästan hela tiden "SSU-basen". Det är fascinerande. Det finns ett par begrepp som enbart används när det refereras till politiker, fackliga företrädare och chefer inom socialdemokratin och arbetarrörelsen. "Bas" är ett sådant. "Pamp" ett annat. När läste någon senast dessa begrepp användas för att beskriva en vd inom näringslivet, ett borgerligt kommunalråd eller rikspolitiker?

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Vad sägs om Anna Sjödin?"

   

  Anonymous Douglas skrev... (27 september, 2006 23:19) : 

  När jag för ngr år sedan var 14-15 år gammal och ordförande för MUF i min kommun så kallade socialemokratiska kommunalrådet mig för "den lokale MUF-basen"; ibland varierade han med anatetet "-bossen".
  Väldigt intressant. Jag tyckte mest att det var ett patetiskt och absurt drag för att knäcka mig i insändardebatterna.

   

  Blogger Nisse skrev... (28 september, 2006 03:56) : 

  Here we go again, med det där med semantiken.

  Jag vet inte om du riktigt greppade det där tidigare med att användningsområdena för ordet pamp är konventionella, men därför inte mindre väl definerade enligt regler som man inte kan bryta mot hur som helst, men samma sak gäller i a f för ordet bas.

  Om man kollar i SAOB (på bas 3), så ser man att det är ett ord som används om dem som basar (sic) över arbetare. Således används ordet numera främst om ledare av arbetare och inom arbetarrörelsen och partiet, särskilt om den som arbetat sig upp från att ha varit vanlig arbetare eller medlem, till skillnad då från chefer.

  Ordet bas har visserligen en mindre pejorativ användning än pamp, men det finns likafullt motsvarande pejorativa ord om ledare inom näringslivet och borgerligheten, med det är alltså andra ord, eftersom orden bas och pamp ger den vanlige språkbrukaren intrycket att med dessa ord utpekas personer inom Rörelsen. Så varför skulle dessa ord användas för att beskriva en vd inom näringslivet, ett borgerligt kommunalråd eller rikspolitiker?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 september, 2006 08:06) : 

  Douglas, din erfarenhet får nog sägas vara undantaget som bekräftar regeln. Enfaldigt gjort av s-kommunalrådet, hur som helst.

  Nisse, jag tänker inte ge mig in i några diskussioner med dig igen - och du vet varför. Konstaterar bara att länken du hänvisar till även visar att begreppet "bas" används/använts som synonym till mästare, herre och husbonde, samt om "den bäste l. förnämste i sällskapet".

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (28 september, 2006 09:02) : 

  Jag har nog hört ordet användas på t.ex. borgerliga politiker. Men minns inga exempel just nu.

  Ordet är verkligen vidrigt och jag håller fullt med om att det ger en märklig klang.

  Däremot trodde jag (fel?) att begreppet kom ifrån fackföreningsrörelsen och att det därför var mer naturligt att använda det där, eller för facket närstående personer.

  Men fine. Startar du ett upprop emot användningen av "bas" skriver jag på!

   

  Blogger Emil Eklindh skrev... (28 september, 2006 18:27) : 

  Jag tycker att pamp, bas och så vidare används ganska slarvigt nu för tiden. Men Anna Sjödin är ju SSU-bas oavsett. Sen att hon kanske inte gillar det uttrycket gör det samma.
  Jag har fått för mig att i folkmun är det någon som "basar" över andra. Alltså lite av en chef men inte högsta hönset. Och den beskrivningen passar väl in på Anna?

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (28 september, 2006 18:58) : 

  Bas och pamp. Kan det hänga samman med språkbruket i det tidiga industrisamhällets Sverige, då LO och SAP vädrade sin rosenrote morgen? Att jämföra den egna organisationens ordföranden med industrins makthavare var kanske självironi? Bas är ju en gammal term för fabrikschef och pampar kallades de fösta industriägarna.

   

  Blogger Martin skrev... (29 september, 2006 09:28) : 

  Instämmer. Kan förstå att vanligt folk använder ordet "bas", men det känns inte helt neutralt när media gör det.

   

  Anonymous Aquina skrev... (29 september, 2006 10:03) : 

  KLampen mellan blocken förs på många nivåer. En mycket intressant aspekt är den du just tog upp. Jag tror inte att någon SSU:are till exempel skulle hänvisa till Sjödin som "bas" utan där är det självklart att säga ordförande. Det samma gäller nog medlemmar i andra arbetarförbund, inom t.ex. LO. Detta säger alltså mer om media som därigenom springer brogarnas ärenden...

   

  Blogger Nathalie Sundesten Landin skrev... (29 september, 2006 10:08) : 

  Martin: Men vanligt folk använder väl ändå inte "bas" i särskilt stor utsträckning? Vad nu vanligt folk är?

   

  Anonymous Anonym skrev... (30 september, 2006 18:50) : 

  Indusrti-pampar och LO-basar.:)

   

  Blogger Jonas N skrev... (01 oktober, 2006 11:26) : 

  Det finns väl hur många ord som helst som inom både politik och media som används slarvigt, okunnigt, missvisande, tendentiöst och som man försöker ge nya innehåll ...

   

  Blogger Tobias Dahl skrev... (02 oktober, 2006 21:00) : 

  Det där hävdas ju ofta av vissa av oss sossar. Men visst benämns från tid till annan, om vi vågar öppna ögonen och titta efter, även andra potentater som pampar eller bossar, exempelvis inom idrottsrörelsen.

   

  Anonymous Blogge Bloggelito skrev... (06 oktober, 2006 00:47) : 

  I sossevisionen (och även i TV4) har man alltid använt uttrycken "moderatledaren" respektive "socialdemokraternas partiordförande". Jag har aldrig hört någon säga "moderaternas partiordförande" eller "socialistledaren".

   

  kommentera