Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, november 13, 2006

  Borg(erlig) politik mot arbetslösa

  De förvirrande turerna om regeringens politik för (eller emot?) de arbetslösa fortsätter. Redan i lördags berättade jag att den kristdemokratiska riksdagsledamoten Yvonne Andersson uppgett sig vara tveksam till om hon kommer att rösta ja till de föreslagna förändringarna av a-kassan. Åtminstone om inte de långtidssjukskrivna kompenseras för den höjda a-kasseavgiften från årsskiftet. Och med den knappa majoritet som regeringen har i riksdagen räcker det med att fyra borgerliga riskdagsledamöter röstar nej för att fälla förslaget.

  Även andra borgerliga riksdagsledamöter uppgavs sedan vara tveksamma till hur förändringarna slår, vilket fick ordförande i riksdagens finansutskott Stefan Attefall (kd) att meddela att det kunde bli förändringar i regeringens förslag om a-kassan.

  Hittills verkar förändringarna bestå i ännu tuffare tag mot de arbetslösa. I dag framkom det att finansminister Anders Borg vill införa ett slags böter för arbetslösa som inte söker alla tänkbara lediga jobb. Den som inte är ”tillräckligt aktiv” kan förlora en dags a-kassa, som mest 680 kronor. Enligt Borg kan den typen av ”varningar” leda till att fler kommer i arbete.

  Jo, tjenare.

  Verkligheten ser upplysningsvis inte likadan ut överallt. På många orter runt om i landet finns det de facto inga jobb att söka. Och visst; man kan starta eget. Om man nu har en bra affärsidé och är jäkligt envis, vilket ju långt ifrån är fallet för alla. Alternativet är då att flytta från orten – eller i vissa fall landsändan. Jag har dock för mig att åtminstone ett grönt (?) parti i regeringen någon gång haft ambitionen om att ”hela landet” skulle leva. Gäller inte detta längre?

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Borg(erlig) politik mot arbetslösa"

   

  Anonymous C. L. K. Aqurette skrev... (13 november, 2006 10:59) : 

  Innan vi hetsar upp oss bör vi kanske påminna oss att Borgs "böter" är tänkta att ersätta dagens system med helt indragen a-kasseersättning för dem som inte söker jobb ihärdigt nog. Det handlar alltså inte om hårdare tag utan om rimligare tag. Den arbetslöse som inte söker jobb som finns att söka riskerar att förlora någon dags ersättning istället för all ersättning.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 november, 2006 11:03) : 

  Men... om det nu inte finns några jobb att söka i den landsände man bor i, ska man då med en dåres envishet fortsätta att bo kvar där då?
  Eller hur menar du?

  Vad är det märkliga i att flytta dit jobben finns, eller att skapa något eget på den platsen man bor på?

  "Det finns inga jobb"
  Sist jag kollade så sökte Willy's, Netto, ICA, Coop,McDonald's, Statoil... (kan egentligen fortsätta hur länge som helst) arbetskraft.

  Mvh
  Snurre

   

  Anonymous Fredrik skrev... (13 november, 2006 11:03) : 

  Precis, dagens system med indragen inkassa för passiva eller inaktiva arbetssökande efterlevs inte. Anders Borg vill införa ett system som märks, men kan eterlevas i praktiken.

  Det hade ju varit betydligt värre om man dragit åt svångremmen med dagens regler.

   

  Blogger Rollx skrev... (13 november, 2006 12:10) : 

  Antagligen blir det ett lättare beslut, för arbetsförmedlaren att dra bort en enstaka dag, än att klippa av ersättningen helt och hållet för den arbetslöse.

  Jag tror borgar alliansen bara använder piskan på dom arbetslösa. Var är moroten ???. Tydligen har dom kastat bort den någonstans.

  Det skulle var uppfriskande om Moderaternas stödhjul (stödpartierna) kunde vara lite motsträviga och rösta emot förslaget, om dom är tveksamma till det hela.

  Det är väl just vid ett sådant här tillfälle, dom kan bevisa för väljarna . Att det även lönar sig även rösta på ett litet parti. Att dom har inflytande även fast dom är försvinnande små. Detta är ju ett lysande tillfälle !!.

  Kommer de 3 dvärgarna FP, C, KD att lydigt göra som den blå jätten M säger ?. Eller kommer dom att bita honom i rumpan ?.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (13 november, 2006 12:52) : 

  Jonas. Glöm inte de andra reformer som kombineras med Borgs punkt. Exempelvis skall arbetsgivaravgiften tas bort för de som anställer ungdomar vilka har gått arbetslösa mer än ett år. Avdrag för hushållsnära tjänster kan hjälpa företagare att får råd att anställa trots den höga skatten på intäkter. Varför förutsätter du att statens försörjning av människor - utan att motprestationer krävs - kan få fart på arbetsmarknaden? Det är faktiskt så att en normal människa (inget ont om henne) alltid tar den lättaste vägen och är vad vi kallar "bekväm".

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 november, 2006 14:51) : 

  Aqurette, det handlar inte om huruvida jag hetsar upp mig. Alldeles uppenbart så har Borgs utspel uppfattats som en kraftig provokation, av de starka reaktionerna att döma.

  Snurre, att det emellanåt kan vara svårt för en utbildad svetsare, lärare, ekonom eller sjuksköterska att hitta jobb motsvarande sin utbildning, kompetens och erfarenhet, måste väl inte innebära att vederbörande ska tvingas flytta? Konjunkturerna svänger ju, och yrkeskunskaper som inte efterfrågas i ett skede kan det ju råda brist på bara några månader senare. Jag tycker nog i och för sig att människor borde vara beredda att flytta för att få jobb i högre grad än i dag, men jag tycker inte att vi medvetet ska avfolka stora delar av vårt land för det.

  Fredrik, hårdare tag således. Jo, det tycks vara regeringens politik mot dem som hamnat i arbetslöshet.

  Rollx, instämmer – det ska bli mycket intressant att se hur man hanterar denna första politiska prövning alliansregeringen utsätts för.

  Tobias, se svaret till Arquette. Det här handlar inte om vad jag glömt eller inte. Det handlar om politisk kommunikation. Och jag tror att Borgs utspel var dåligt genomtänkt och kommunicerat – därför de starka reaktionerna. Sedan tar du dig åter till med att uttala dig bestämt om vad jag ”förutsätter”. Om detta vet du ärligt talat ingenting. För övrigt så känner jag nog inga ”normala” människor – och jag tror inte att du gör det heller. Enligt min erfarenhet så är de allra flesta av oss rätt ovanliga, om man bara tittar lite närmare.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (13 november, 2006 15:36) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (13 november, 2006 15:38) : 

  Jonas Morian. Jag förutsätter bara att du förutsätter det som det förutsätts att du förutsätter för att förutsätta det som du förutsätter. Är det också mot dina reglerDDR?

  Normalitet betyder "vanligast förekommande". Enligt psykologins heuristiker för det vanligast förekommande beteendet (70-80% av resultaten i beteende-test) gäller detta:

  1. Du väljer ett av två föreslagna alternativ istället för att avstå från att välja.

  2. Du väljer att associera sig med lika.

  3. Du väljer den mest suggestiva ledaren framför den mest meriterade.

  4. Du väljer det som ger snabbast tillfredställelse framför det som är nyttigast för hälsan och framsteget på lång sikt.

  5. Du väljer att tillgodose dina egna behov framför andras behov, om det inte föreligger ett tvång eller hot från kollektivets ledare eller en social fostran sedan barndomen, som bygger på att belöna kollektivism och bestraffa självhävdelse. Då framstår ju lydnaden som ett tillgodoseende av det egna behovet.

  Utdraget får gälla som en samlad bedömning av psykologins resultat från John Watson till Alice Miller.

   

  Anonymous Blogge Bloggelito skrev... (13 november, 2006 16:11) : 

  Jag påpekade borta på Jinges sajt -- ehuru detta blev censurerat -- att sossarna under de tre tidigare mandatperioderna haft betydligt mer hårdföra regler för vissa arbetslösa, nämligen de som inte har a-kassa (och i en del fall även de som har det) utan som måste söka bidrag. Bland dessa regler återfinns bland annat obligatoriskt jobbsökande på anvisad koncentrationsanstalt under ett antal timmar om dagen, obligatoriskt deltagande i meningslösa kurser som svenska för invandrare (som rapporteras i media hamnar även infödda där), elementär PC-hantering o.s.v., samt att en del t.o.m. tvingats ut att arbeta med skräpplockning o.d. som kompensation för dessa bidrag. Dessa aktiviteter tycks dels syfta till hårdför kontroll av de arbetslösa, och dels till att skapa låtsasjobb för dem som finns i dessa koncentrationsläger för arbetslösa.

  Sossarna har också, via AF/AMS, under en lång tid haft som krav att man efter en tid på A-kassa måste söka sig till andra delar av landet för att få behålla sina rättigheter. Det går inte att sitta i Jokkasjärvi och hoppas på att ett jobb bara ska dimpa ner en vacker dag, utan man måste nog vara beredd att flytta till de ställen där jobben finns. Inget nytt, alltså. Man kan uppenbarligen inte få jobb om man inte ens söker mellan counterstrikerundorna.

  För att få hela landet att leva krävs nyliberala idéer som fri invandring och slopande av transfereringssystemen i nuvarande utformning. Men det är en annan debatt som förs på andra ställen.

   

  Blogger Danne Nordling skrev... (13 november, 2006 16:23) : 

  Okunnighet av Borg och hans kritiker?

  Det ser ju ut som att Borg vill ha något lindrigare att ta till, när folk inte söker jobb som finns, än helt indragen a-kassa. (Vem har sagt att man skall söka jobb som inte finns och då kunna straffas?)

  Men då är alla okunniga om att det redan finns två sanktioner att ta till före helt indragen a-kassa. Det är en nedsättning av dagpenningen med 25 resp 50 procent under 40 dagar. Det motsvarar 10 eller 20 dagars ersättning under en period av 1,5 kalendermånader.

  Antingen har Borg tänkt ersätta dessa sanktioner med en dags indragning - vilket är då bäst? Eller har Borg tänkt sig att införa ytterligare ett steg med en dags indragning innan det blir 10 dagars indragning. Är det en försämring?

  Eftersom Borg inte nämner dagens sanktioner är han kanske okunnig om dem. Graverande för en finansminister, ja - men det visar inte att han vill vara elak mot de arbetslösa. Tvärtom riktar han sig i intervjun i SvD sin ovilja mot alla som tjänar mer än 30 000 kr i månaden.
  /DNg

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 november, 2006 05:14) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Johan Richter skrev... (14 november, 2006 18:31) : 

  Förslaget är inte nytt, det här aviserade Borg i samband med budgetpropositionen har jag för mig, dessutom har det förmodligen nämnts även tidigare. Han är inte heller okunnig om dagens regler, eftersom han just diskuterade varför dagens regler är otillräckliga på presskonferensen.

  Jonas, jag kan inte svara för centern men jag kan tänka mig att de inte tycker det är att "hela landet lever" om vissa områden får dras med hög arbetslöshet. Själv tycker jag det är självklart att man måste uppmuntra folk att flytta till där jobben finns.

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 juli, 2011 23:01) : 

  Vet att det är ett tag sedan nu, men hur blev det? Det går väl inte att säga att det är böter för det är inget juridiskt som parkeringsböter, utan helt enkelt en dags indragen A-kassa och inte straffbart i juridisk mening. Alternativet försörjningsstöd (socialbidrag) finns ju fortfarande.

   

  kommentera