Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    torsdag, januari 18, 2007

    Blandade röster om Sahlin

    Jag hade ingen möjlighet att delta på presskonferensen i dag när valberedningen presenterade Mona Sahlin som sitt förslag till ny socialdemokratisk partiledare. Däremot råkade jag gå förbi utanför det socialdemokratiska partihögkvarteret på Sveavägen 68 en halvtimme innan, och fick då in min hand ett pressmeddelande från moderaternas ungdomsförbund, MUF.

    Det var deras nye ordförande, Niklas Wykman, själv som tillsammans med en handfull MUF-kollegor bjöd förbipasserande på tårta, enligt pressmeddelandet för att fira ”med alla som känner att med Mona i toppen blir det sju år till med de borgliga i regeringskansliet”.

    Det tyder, lindrigt sagt, på en rätt naiv inställning hos de uppenbarligen fortfarande segerrusiga ungmoderaterna. Jag är för min del rätt övertygad om att när Mona Sahlin väl blivit varm i kläderna i sin nya roll som oppositionsledare, så kommer hon att ge Fredrik Reinfeldt en rejält tuff match.

    Annars har jag följt medierapporteringen om dagens presskonferens med ett roat intresse. Uppenbarligen engagerar det stort när socialdemokraterna pekar ut vem man föreslår som ny ordförande. Och i går dominerades nyhetssändningarna av bilder på Göran Perssons antagligen sista stora framträdande i riksdagen. Ingen kan säga annat än att det socialdemokratiska pr-maskineriet fungerar väl.

    Några röster som i dag hörts i medierna sticker ut lite grann, och jag hade här tänkt redovisa vissa av dem.

    Niclas Rislund, känd för att under sin tid på Expressen fällts av hovrätten för ”föregivande av allmän ställning” (han ska enligt domen ha utgett sig för att varit polis för att få fram information) i samband med bevakningen av kidnappningen av Siba-direktören Fabian Bengtsson, debuterade i dag som reporter på Dagens Media. Han gjorde det med två artiklar där först moderaternas presschef Pär Henriksson och sedan några pr-profiler fick kommentera vad de trodde om Mona Sahlin som ny s-ledare.

    Henriksson uppger att hon ”kan bli en extremt bra partiledare eller en extremt dålig”, men säger sig hoppas ”att hon orkar ta tag i partiet”.

    Bosse Krogvik, tidigare mångårig informationschef på socialdemokraterna och i dag kommunikationsrådgivare på pr-byrån Springtime, säger att Sahlin ”måste vara vit som en lucia, alla har ju jagat henne till förbannelse utan att hitta något”.

    En annan pr-konsult, Paul Ronge, som arbetade som reporter på Expressen när den så kallade Tobleroneaffären avslöjades, och skrev om Sahlins kortköp, tror inte att Mona Sahlin kommer att figurera i nya skandaler. Ronge säger att han tror att ”hon blir en utomordentligt mycket bättre partiledare nu, hon har lärt sig läxan”.

    Jag kan bara instämma. Och på presskonferensen i dag (som direktsändes på radio) framkom det tydligt att hon var ångerfull för sitt tidigare slarv, och nu ”vidtagit åtgärder för att det inte ska hända igen”.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Blandade röster om Sahlin"

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 januari, 2007 17:50) : 

    Kommer hennes brorsas gamla Lp-skivor att få samlarvärde nu när hon blir (?) partiledare måntro?

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 januari, 2007 18:15) : 

    Jag tror mycket väl att hon kan ge Reinfeldt en match när det kommer till debatter och medieframträdanden. Men det ensamt vinner inte val. Frågan är om hon har förmågan och om hon får mandatet att förändra och förnya socialdemokraterna. Något som behövs om partiet ska kunna vinna 2010.

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 januari, 2007 20:03) : 

    Jag tror nog vi borgerliga ska ha respekt för Sahlin. Samtidgt tror jag inte vi ska vara överdrivet rädda heller. Hon är trots allt ett gammalt namn som inte lyckats åstadkomma särskilt mycket som uppmärksammats hittils, och dessutom blir hon nog i visss mån bakbunden av sitt parti.

    En odelat positv nyhet ur vår synvinkel är att Marita Ulvskog sitter kvar.

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 januari, 2007 23:14) : 

    Reinfeldt känns yesterdays news redan idag.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 januari, 2007 00:22) : 

    Det pratas mycket om Mona Sahlins möjligheter att utmana borgerligheten. Det kan hon nog klara. Men intressantare ändå blir det att följa hur hon klarar av att hantera miljöpartiet och det allt mer kommunistiska vänsterpartiet. Vad jag förstår av rykten och "snack vid sidan av" som cirkulerar så är hon lite av ett hatobjekt inom en betydande del av vänstern (vilket här i Skåne mentalt inbegriper en ganska stor del av socialdemokratin). Det var mycket sura miner i Malmö idag...

    Socialdemokratins dilemma är att den behöver en modernisering men samtidigt är beroende av en "allians" med två partier varav åtminstone ett motsätter sig allt nytänkande. Hur Sahlin bollar dessa två nödvändigheter kan avgöra hennes ledarskap.

    Detta var min välvilliga analys. Ska jag vara "realist" så tror jag att socialdemokratins valberedning gav borgerligheten en ny valseger idag. Jag gillar Mona, men för alla hennes goda egenskaper finns det bättre politiker att välja. För den som tror på växthusteorin finns miljöpartiet. För den som vill värna entreprenörskapet finns centerpartiet. För den som prioriterar integrationen och jämlikhet är nästan alla andra lika bra eller bättre.

     

    Blogger magnus skrev... (19 januari, 2007 04:36) : 

    Nina: *lol* Det var riktigt kul att se hur desperat tro på billiga one-liners man kan ha. :-)

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 januari, 2007 05:53) : 

    De som "tror på växthusteorin" inkluderar en majoritet av världens klimatforskare, så det är ju tacknämligt att de nu vet var de ska vända sig om de vill lägga en röst i Sverige.

     

    Blogger Catti Ullström skrev... (19 januari, 2007 12:12) : 

    Tack, Jons!

    For i ovrigt tror jag att det faktum att sa manga verkar rakna bort Mona kan styrka henne. (Tror att tex Wallstrom hade fatt det svart just pa grund av att hon utmalades som "fralsaren fran Bryssel".)

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 januari, 2007 13:12) : 

    Jöns:
    Ditt påstående att en majoritet av klimatforskarna tror på växthusteorin är ett argumentum ad populum, d.v.s. ett argument som inte säger något om växthusteorin annat än att den är populär. Men det betyder inte att den är sann. Under alla tider har det funnits stor uppslutning kring teorier som senare visat sig vara felaktiga.

    Vad gäller växthusteorin så har den visat sig vara falsk i flera studier. Mängden koldioxid har exempelvis varit högre under epoker med kallar klimat. Men domedagsprofetior är populära, och för politiker som önskar legitimitet för inskränkningar av människor rättmätiga krav på frihet är växthusteorin extra populär. Så länge medborgarna kan hotas med undergång kan de fås att göra mycket som de under sansade förhållanden hade protesterat emot. Det är därför ingen slump att det är just inom vänstern som växthusteorin har sina främsta förespråkare. Socialdemokratin och kommunisterna vet att de inte kan genomföra sin politik om medborgarna inte första underkastat sig tanken att överheten agerar i deras egenintresse.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 januari, 2007 13:55) : 

    Notera att jag min kommentar inte säger något om huruvida "växthusteorin" är sann eller ej. Men visst, avsikten var att skämta med klimatvetenskapens motsvarighet till ID-teoretiker.

    Här ser jag snarare att det är vissa inom högern (långt ifrån alla) som av ideologiska skäl avvisar resultat som inte passar med den egna övertygelsen. Om nu den stora gruppen forskare har så fel föreligger något slags långtgående dupering eller konspiration, och sådana idéer förhåller jag mig alltid skeptisk till.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 januari, 2007 15:06) : 

    Jöns:
    Noterar att du nu istället använder dig av ett fumligt argumentum ad hominem. Om felslut vore fakta skulle jag erkänna mig besegrad. :-)

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 januari, 2007 16:52) : 

    "Om felslut vore fakta skulle jag erkänna mig besegrad."

    Då skulle jag ha blivit besegrad redan i satsen som börjar med orden "[v]ad gäller växthusteorin så har den visat sig vara falsk i flera studier". Koldioxidens roll som katalysator i uppvärmande processer är knappast omstridd (1), och detta kombinerat med det faktum att denna koldioxidökning kan bindas till mänskliga aktivititeter gör det svårt att förneka ett samband med temperaturökning (2):

    1. http://www.realclimate.org/index.php?p=13
    2. http://www.realclimate.org/index.php?p=160

    Så vi är tillbaka på ruta ett: en majoritet av världens forskare "tror på växthusteorin". Men det är ju förstås fullt möjligt att de har fel, och glädjande att de vet vilket parti de ska rösta på (jag hade själv väldigt svårt att bestämma mig i förra årets val, så det är goda nyheter :) ).

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 januari, 2007 20:22) : 

    Inom SD jublar vi över nyheten.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 januari, 2007 23:36) : 

    Samtliga socialdemokratiska ledare har dömts ut av motståndarna när de tillträtt - Palme för att han var för akademisk och skulle skrämma bort väljarna, Carlsson för att han var för okarismatisk, Persson för att han var för bufflig. Det är inget nytt.
    Det intressanta är att bland de som "är att räkna med" på den borgerliga sidan - kampanjmakarna, strategerna, analytikerna - är det istället dämpade reaktioner. När de okunniga slutat snacka om hur lyckliga de är för att Mona Sahlin kommer att göra SAP till en pygméparti, kommer de generat att bli påminda om det här.
    Är det nån på allvar som tror att valberedningen skulle välja nån som skulle sänka SAP? Man har tillgång till några av de smartaste politiska hjärnorna i landet, och dessutom till olika PR-byråer och marknadsundersökningsföretag - ni tar ut en seger som inte finns.

     

    kommentera