Vad vill Mona Sahlin?
Samstämmiga uppgifter i medierna under natten och morgonen tyder på att valberedningen enats om att tillfråga Mona Sahlin att bli ny partiledare för socialdemokraterna; att de socialdemokratiska partidistrikten i en telefonkonferens informerats om detta och ingen motsatt sig – samt, viktigast av allt, att Mona Sahlin ska ha tackat ja. Detta är ett välkommet besked som förhoppningsvis sätter definitiv punkt för alla spekulationer, ryktesspridande och baktalande. Och om uppgifterna om en presskonferens i dag stämmer så kan vi kanske äntligen börja avkräva Mona Sahlin på besked om hur hon ser på den socialdemokratiska politiken och om/hur den bör läggas om för att socialdemokratin ska vara valbar år 2010. Det saknas knappast obesvarade frågor. Vilka slutsatser drar Mona Sahlin av det kraftiga socialdemokratiska valnederlaget? Hur bör en ny arbetsmarknadspolitik utformas, som ger människor trygghet i förändring och samtidigt är flexibel? Hur ska vi bryta segregationen och utanförskapet som inte minst många invandrade svenskar befinner sig i? Finns det nya steg socialdemokratin kan ta i sin gröna folkhemstanke utöver att upprepa budskapet om att ”bryta oljeberoendet”? Jag begär förstås inte svar på alla dessa frågor på en gång. Om det är något jag tror kommer att skilja Mona Sahlins ledarstil – om hon nu väljs på kongressen i mars – från Göran Perssons, så tror jag att hennes i högre grad kommer präglas av lyssnande och delaktighet. Hon förefaller inte vara typen som pekar med hela handen, kör sitt eget race och låter andra följa efter. Men en viljeinriktning vore önskvärt. Någon form av programförklaring eller dylikt. Och det så fort som möjligt, i god tid innan partikongressen, för att ombuden ska kunna rösta på något mer än en person och hennes gamla meriter. Andra skriver intressant om politik, socialdemokraterna, Mona Sahlin. |
Kommentarer om "Vad vill Mona Sahlin?"
En intressant sak är att de som kallar Mona S för "höger" och "antifacklig" som ett av sina argument använder att hon påstås vara för sänkt skatt på hushållsnära tjänster. Men det är bara drygt ett år sedan som fyra fackliga förbundsordföranden inom LO krävde just detta på DN-debatt: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=476884&previousRenderType=2. Jag har inte hört dem anklagas förb att vara "höger" eller "antifackliga". Ibland är det politiska minnet kort. Och selektivt.
Nu har vi väl förr, inte minst i andra partier, sett ganska kraftiga förändringar trots att man inte valt ny partiledare med tydligt förändringsmandat i någon riktning (jfr t.ex. Bohman och Reinfeldt). Så vill man ha förändringar så är det knappast försent.
Utan att gå till personkritik är det dock en sak Mona måste ta uti med om hon vill ha mitt öra: Sluta prata så förbenat långsamt!
Jag blir vansinnig så snart dessa segpratare hamnar i rutan (Billström var nog värre...) och kastar mig på fjärren.
Dessutom ger det ett något mysko intryck att prata så långsamt. Man låter inte helt ärlig. Som en regissör en gång sade till Michael Caine om den rollfigur han skulle gestalta: "Prata lite fortare - det här är en ärlig person!"
Det bästa med Mona är att hon till skillnad från Göran Persson är tydligt progressiv i sociala frågor. Jag vet inte var hon står i framtidsfrågor som surrogatmödraskap, dödshjälp, månggifte och genetisk fostermanipulering, men hon har varit öppen för många kontroversiella diskussioner tidigare. Jag tror det kan bli intressant med henne som socialdemokratisk ledare.
Topparna inom Arbetarrrörelsens fackföreningar ser med skepsis på Mona Sahlin. De anser inte att hon har visat tillräckligt intresse och engagemang för fackfrågorna. Det blir en hård situation för dem, när alltfler går ur facken för att tjäna på skattesänkningarna (som ju finansieras av höjd a-kasseavgift - och då är det medlemsavgiften i facket som är det lättast vägande hindret att forcera för att bryta status qou). Facken verkar få stå i kylan med skammen.
Tobias, det där är inte riktigt sant. Det var ett fåtal fackförbundsordförande sdom uttryckt skepsis mot Sahlin - men detta har de i dag backat från.