Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, juli 17, 2007

  Allt tuffare för regeringen

  Under Almedalsveckan presenterade Synovate Temo opinionssiffror som visade att alltfler väljare anser att de borgerliga partierna står på de välbärgades sida. Socialdemokraterna däremot förknippas med trygghet och anses stå på de svagas sida.

  I moderaternas fall var det hela 78 procent av de tillfrågade som ansåg att partiet stod på de välbärgades sida, vilket är en ökning med 10 procentenheter sedan 2006. Ali Esbati lär ha kommenterat detta med att summan 78 procent inte är det anmärkningsvärda, utan att 22 procent kan tro något annat...

  Men det är inte bara opinionen som går emot regeringen. Den senaste tiden har också flera ledande internationella och svenska ekonomer kritiserat skattepolitiken, med riktade skattesänkningar mot olika grupper, som både osammanhängande och plottrig.

  I en kommentar till finansminister Anders Borgs planer på en slopad fastighetsskatt säger exempelvis skatteexperten professor Jan Södersten att både Borg och hans statssekreterare Ingmar Hansson borde veta bättre. Södersten påpekar att Hansson är professor i nationalekonomi och har skrivit läroböcker där han talar om att det är fastigheter vi ska beskatta då de inte ”röstar med fötterna”.

  Även Jean-Phillipe Cotis (chefekonom vid OECD) och Nobelpristagaren Edmund Phelps, som båda var hedersgäster till Svenskt Näringslivs mingel under Almedalsveckan, har framfört mot framförallt slopandet av fastighetsskatten. Edmund Phelps har också framfört varningar om de så kallade nystartjobben. Men kritiken träffar även skatterabatten på arbetsinkomster.

  Det är med andra ord en pressad regering som nu unnar sig en tids vila under sommarmånaderna. Om Politikerbloggens uppgifter om att Lars Leijonborg lämnar sin statsrådspost stämmer, så kommer Fredrik Reinfeldt tvingas till åtminstone en mindre regeringsombildning inom kort. Kanske kan det bli vitamininjektionen och nystarten regeringen så väl tycks behöva.

  Själv håller jag inte direkt tummarna.

  Andra skriver intressant om , .


  Kommentarer om "Allt tuffare för regeringen"

   

  Anonymous Alexander skrev... (17 juli, 2007 15:57) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera