Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, januari 17, 2008

  Tidningspengar till gröna tankar

  [UPPDATERAD] En ny politisk tankesmedja har sett dagens ljus. Det är den centerpartiet närstående Fores – en akronym som ska uttydas ”Forum för reformer och entreprenörskap” – som gör anspråk på att vara Sveriges nya gröna och liberala tankesmedja.

  Tankesmedjan har bland annat blivit möjlig efter att centerpartiet sålt ett antal dagstidningar man tidigare ägt för en snuskigt stor summa pengar. Framgångarna i valet har också inneburit ett, om än inte tillnärmelsevis jämförbart, ekonomiskt uppsving för partiet.

  Tankesmedjan Fores säger sig vilja skapa förändring, ”framförallt för att Sverige bättre ska klara globaliseringen och klimathotet”. Man vill flytta fokus till ”människors möjligheter att själva skapa sin tillvaro och förändra”.

  Till chef för verksamheten har man utsett Martin Ådahl, en av grundarna av nyhetsmagasinet Fokus (som för övrigt nyligen skrev en intressant artikel om just politiska tankesmedjor) där han också var chefredaktör. Ådahl har också varit ekonom på Riksbanken och utrikesredaktör på Finanstidningen.

  Bakom Fores sägs stå ”en rad organisationer och personer”, utan att detta utvecklas närmare. På tankesmedjans webbplats sägs att samarbetsorganisationerna kommer presenteras under januari, men att det redan är offentligt att en av dem är studieförbundet Vuxenskolan.

  Jag kan bara önska Martin Ådahl och de andra på Fores lycka till. Det kan bli spännande med en ny aktör i den svenska politiska debatten och det ska bli intressant att se om de klarar av att bli den oberoende röst man tycks hoppas på.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Tidningspengar till gröna tankar"

   

  Blogger Marcus skrev... (20 januari, 2008 13:03) : 

  Håller med, det ska bli väldigt spännande att följa denna tankesmedjas utveckling. Martin Ådahl verkar vara både kunnig och driven. Det ska också bli spännande att se vilka som kommer ingå i deras vetenskapliga råd. Man får önska dem lycka till!

   

  Blogger Peter skrev... (20 januari, 2008 21:49) : 

  Spännande med en liberal tankesmedja som beskriver globaliseringen som ett hot:

  "framförallt för att Sverige bättre ska klara globaliseringen"

  De klarar uppenbarligen inte ens av att formulera sitt uppdrag på ett icke socialdemokratiskt sätt, hur skall de då kunna sprida liberala idéer?

  Suck.

   

  Blogger Peter skrev... (20 januari, 2008 21:55) : 

  "snuskigt stor summa pengar"

  - Att ett parti har mer pengar än socialdemokraterna kan ju inte vara något annat än omoraliskt enligt socialdemokratisk dogma. Vilka svin.

   

  Anonymous petter skrev... (21 januari, 2008 13:47) : 

  Fascinerande initiativ. Ett första steg i (forsknings-)arbetet borde vara att ta reda på om globalisering är "farligt" eller om det är en rimlig väg till en "bättre" värld.

   

  kommentera