Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, april 04, 2008

  Demonstrationsfrihet även för nyktra homofober

  [UPPDATERAD] Pingstpastor Åke Green, känd för sina uttalanden om homosexuella, ska tydligen gå med i socialdemokraternas demonstrationståg och tala för nykterhetsrörelsen Blåbandsföreningen i Vänersborg den 1 maj.

  Åke Green uteslöts tidigare i år från IOGT-NTO på grund av sina återkommande och nedsättande uttalanden där han bland annat pratat om homosexualitet som ”perversiteter” och en ”cancersvulst på hela samhällskroppen”.

  Själv kom jag, efter en hel del funderande, fram till att Högsta domstolens friande av Green i åtalet om hets mot folkgrupp och missaktning mot homosexuella var rätt – hur motbjudande hans uttalanden än var. På sikt kan samhällsutvecklingen nämligen endast gynnas genom ett principfast värnande av yttrandefriheten. Bara med hjälp av detta kraftfulla demokratiska verktyg kan reaktionära cancersvulster till abnormiteter bekämpas på ett effektivt och bestående sätt.

  Därför har jag egentligen inget att invända emot att Åke Green nu går med i socialdemokraternas förstamajtåg. Yttrande- och demonstrationsfriheten finns trots allt inte till enbart för, som Jan Guillou så snyggt uttryckt det, ”det smakfulla, det omdömesgilla, det mittenpolitiska lagom, det välformulerade, det intelligenta eller det sympatiska”.

  * * *

  TT meddelar nu att socialdemokraterna i Vänersborg har ändrat sig och välkomnar inte längre pingstpastor Åke Green i förstamajtåget. Inte heller den kristna nykterhetsorganisationen Blå Bandet, som bjudit in pingstpastorn, är välkommen i tåget. Socialdemokraternas beslut att inte välkomna Åke Green och Blå Bandet var enhälligt och togs på ett styrelsemöte under tisdagen.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Demonstrationsfrihet även för nyktra homofober"

   

  Anonymous C. L. K. Aqurette skrev... (04 april, 2008 14:07) : 

  Jag tror du är inne på en farlig sammanblandning här. Att Åke Green har rätt att säga vad han vill borde vara självklart. Att HD friade honom var helt korrekt, och i förlängningen visade hela ärendet på det orimliga i dagens förbud mot att uttrycka "missaktning" mot visa folkgrupper.

  Men yttrandefriheten innebär inte att man har rätt att uttrycka sina åsikter överallt eller att organisationer måste bortse från det en person gjort i andra sammanhang. Genom att låta Green tala visar socialdemokraterna i Vänersborg att man inte förstått att han i allt väsentligt är att jämställa med en rasist.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (04 april, 2008 14:40) : 

  Ah, fast jag uppfattade det som att han bara kommer att gå med i tåget - eftersom den 1 maj i år infaller på Kristi himmelfärds dag, som traditionellt är Folknykterhetens dag - men att talet bara skulle hållas för Blåbandsfolket. Till dem får han i mina ögon säga vad fan han vill; det är inte min organisation. Jag skulle dock ha väldigt svårt att acceptera att han bjöds in som talare av s. Så verkar dock inte vara fallet.

   

  Blogger Luka(s) skrev... (04 april, 2008 17:39) : 

  Såvitt framgår av nyhetsnotiserna är det Socialdemokraternas arrangemang. Blåbandföreningen verkar vara inbjuden att delta i partiets 1-majtåg, eftersom det är Kristi Himmelsfärd. Om detta stämemr har Socialdemokraterna i Vänersborg accepterat att Åke Green talar på partiets arrangemang.

  Oaktat detta, även om han inte ska tala på partiets arragemang, kan man fråga sig om det är lämpligt att tillåta precis vem som helst att anluta sig till ett socialdemokratiskt 1-majtåg.

  Bör Socialdemokraterna verkligen accptera att personer som offentligt står för åsikter som strider allvarligt mot partiets värdegrund, öppet inför media går med i tåget? Vad är nästa steg, ska även kända nynazister få gå med i ett socialdemokratiskt 1-majtåg, i yttrandefrihetens namn? Hur tänker du egentligen, Jonas???

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 april, 2008 19:04) : 

  Lukas, jag tror att vi varit oense om yttrandefriheten och dess gränser förr. Nu liksom då så tycker jag att denna frihet ska vara så långtgående som möjligt och jag är ingen förespråkare av de inskränkningar som gjorts - exempelvis hetslagstiftningen.

  Alternativet till att "tillåta precis vem som helst att anluta sig till ett socialdemokratiskt 1-majtåg" är att tillämpa någon sorts förhandskontroll där alla potentiella demonstranter får föranmäla sig och få sina karaktärer och åsikter granskade. Detta rimmar illa med "alla ska med".

  Däremot kan man förstås välja att inte låta vem som helst äntra scenen och tala på ett socialdemokratiskt partiarrangemang. Själv skulle jag verkligen inte vilja att Åke Green talade på ett sådant. Men av det följer inte att jag vill hindra honom från att gå med i ett tåg som påstås vara öppet.

   

  Blogger Calle skrev... (06 april, 2008 20:49) : 

  De lokala socialdemokraterna har bjudit in Blå bandet, som bjudit in Åke Green. Om socialdemokraterna velat visa att de inte ställer sig bakom Green hade de sagt till Blå bandet att Green inte är välkommen som talare. Green kan utöva sin yttrandefrihet i sin predikstol. Socialdemokraterna har ingen skyldighet att upplåta sin talarstol åt vilket slödder som helst, Åke Green. Hade de gjort samma sak om en organisation de bjudit in i sin tur bjudit in företrädare för nynazister eller andra, som liksom Green, personifierar hat och intolerans? Har svårt att tro det.

   

  Blogger Calle skrev... (06 april, 2008 20:51) : 

  och som förtydligande då, med tanke på ditt svar till Lukas, rör det sig ju inte bara om att låta Green gå med i tåget, utan att hålla tal.

   

  Anonymous C. L. K. Aqurette skrev... (06 april, 2008 22:28) : 

  Vad jag förstår så planeras våldsamma motdemonstrationer i Vänersborg. Dessutom har minst en socialdemokratisk riksdagsman bett partistyrelsen för att stoppa Green från att hålla tal till socialdemokraterna. Till detta kommer att den kristna högern redan nu mobiliserar för strid via mailinglista.

  Detta kan bli kul att följa hur socialdemokraterna ska hantera situationen. Jag ser fram emot en skön mix av tokiga AFA-hulliganer, aggressiva böghatare, kristna nykterister och naiva socialdemokrater.

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 april, 2008 15:25) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera