Presstöd och mångfald
I förra veckan presenterade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth – på Svenska Dagbladets debattsida – ett förslag till nytt presstöd där storstadsstödet till SvD och Skånska Dagbladet avskaffas helt under en femårsperiod. Samtidigt ska stödet till små- och medelstora tidningar öka. Förslaget fick mycket uppmärksamhet och det påstods att det hela var ett rent beställningsverk från en av den svenska mediemarknadens allra starkaste aktörer: Bonniers. Genom sitt ägande av bland annat de största tidningarna i Stockholms- och Skåneregionen – Dagens Nyheter och Sydsvenskan – så skulle Bonniers självklart gynnas av att deras konkurrenter blev utan ett mångmiljonstöd. Samtidigt är presstödsfrågan mycket större än Bonniers dominerande ställning på marknaden. För inom dagspressområdet så finns det numera ett flertal stora aktörer som genom sitt ägande kontrollerar den svenska dagspressen. SVT:s Agenda redogjorde i går för hur ägarbilden ser ut. Jag har bloggat om presstödet många gånger förut och konstaterat att det är en nödvändighet för att bevara den medial mångfalden, vilket i sin tur är en viktig del av det demokratiska samtalet. Däremot tycker jag inte att dagens system är tillräckligt bra – vilket inte minst Agendas kartläggning visar. Något annat måste till för att faktiskt säkerställa en mångfald av röster i samhällsdebatten. Aftonbladets ledarsida har tagit fasta på detta genom att aktualisera idén om två upplagor av Svenska Dagbladet: ”en högertidning och en vänstertidning” med olika ledar- och kultursidor, eventuellt även insändarsidan, men ”det vanliga journalistiska innehållet” identiskt. Till saken hör att förslaget framförts flera gånger tidigare, bland annat av socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog. SvD:s ägare – norska Schibsted, som för övrigt också äger Aftonbladet – tog då bestämt avstånd från sådana tankar. Själv skulle jag gärna se ett presstöd som även kan komma etermedier och webbaserade dito till del. Men så länge dagstidningar är det överlägset viktigaste mediet för svenska folkets nyhetsinhämtande så är det rimligt att systemet fokuserar på dessa. Andra skriver intressant om politik, media, mångfald, presstöd. |
Kommentarer om "Presstöd och mångfald"
Stämmer det verkligen att "dagstidningar är det överlägset viktigaste mediet för svenska folkets nyhetsinhämtande"?
70% av alla svenskar läser en morgontidning en genomsnittlig dag. 79% tittar på SVT och/eller kommersiella tv-kanaler och 63% lyssnar på SR. "Endast" 61% använder internet dagligen. Och de allra flesta uppger att morgontidningen, SVT och SR främst fyller behovet av information och analys, medan internet - tillsammans med gratistidningar och reklamradio - framhålls som "gratis och tillgängligt".
Källa: Sifo Research International
70% som läser en morgontidning låter mkt om jag tittar i min värld.Men klart det kan bli 70% om pendlarna räknas som bläddrar lite i metro på väg till jobbet.Misstänker att siffrorna är ganska mkt glädjesiffror för att rättfärdiga pressstödet.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.