Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, april 08, 2008

  Sidoinkomster och integritet

  Redan för snart tre år sedan ventilerade jag i bloggform min upprördhet över riksdagsledamöternas extraknäck. Jag skrev då att det förvisso är bra att riksdagsledamöter har kvar en förankring i det yrkesliv han eller hon hade innan politiken blev en heltidssyssla, men att det är också rimligt att de folkvalda faktiskt betraktar riksdagsuppdraget som en heltidssysselsättning.

  Den 1 mars i år trädde en ny lag i kraft som gör riksdagsledamöternas tidigare frivilliga registrering av sidoinkomster obligatorisk. Till registret ska bland annat aktieinnehav värda över 80 000 kronor anmälas, liksom extraknäck, innehav av näringsfastighet och styrelseuppdrag.

  Detta är en utmärkt ordning. Självklart bör vi väljare och skattebetalare få största möjliga insyn i hur våra folkvalda sköter sina uppdrag – och vilka andra intressen som tar deras tid i anspråk.

  Registret kommer dock märkligt nog inte att finnas tillgänglig på internet. Alla som vill veta vilka intressen en viss ledamot har måste i stället vända sig till riksdagskansliet för att få information från registret.

  Andreas Bergh gjorde mig för ett tag sedan uppmärksam på att bland annat moderaten Anne-Marie Pålsson inte gillar det obligatoriska redovisandet av sidoinkomster och uppdrag. Hon tjänar också, enligt TV4Nyheterna, mer på sina sidouppdrag än på riksdagsuppdraget.

  Pålsson sitter i inte mindre än sju styrelser och har dessutom en tjänst vid Lunds universitet. Hon menar dock att hennes många sidoinkomster är ett styrketecken då det gör henne mindre benägen att följa partipiskan eftersom hon har andra penninggivande verksamheter att falla tillbaka på.

  Själv är jag skeptisk och instämmer med Andreas Bergh att det vore intressant att se detta ordentligt utrett; finns det något exempel på en fråga där riksdagsledamöter som tack vare många sidouppdrag och -inkomster skaffat sig så mycket integritet att de röstat emot partilinjen i en riksdagsvotering?

  Här är TV4:s lista över ledamöter med många uppdrag. Någon som känner sig hågad att börja gräva?

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Sidoinkomster och integritet"

   

  Anonymous JOCA skrev... (08 april, 2008 08:10) : 

  Bra fråga. Finns det någon integritet överhuvudtaget hos riksdagens politiker...?

   

  Blogger Rommedahl skrev... (08 april, 2008 08:21) : 

  "Hon menar dock att hennes många sidoinkomster är ett styrketecken då det gör henne mindre benägen att följa partipiskan eftersom hon har andra penninggivande verksamheter att falla tillbaka på."

  Till viss del kan jag hålla med henne men problemet är ju att partierna har för stor makt över väljarnas representation. Låt personvalet få full genomslagskraft så slipper man partier som topprider sina riksdagsledamtöer.

  Dock så behöver inte alla riksdagsledamöter se det som en heltidstjänst... Risken är att alla blir helt insnöade och lägger för stor vikt vid politiken och ser sig som alla problems lösare.

   

  Anonymous jacob skrev... (08 april, 2008 14:35) : 

  Har du reflekterat över vad Bodström håller på med? Driver advokatfirma på sidan om. Kanske kolla i egna led innan du börjar kritisera moderater?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 april, 2008 18:00) : 

  Jacob, vad får dig att tro att min kritik inte också drabbar Bodström? Eller för den delen Carin Runeson och Peter Hultqvist, som också finns med på TV4:s lista. Självklart gäller kritiken också dem.

   

  Blogger Barack Gater skrev... (08 april, 2008 19:25) : 

  2010 kommer jag att gå och nyttja min möjlighet till personval när riksdagsledamöterna ska utses. Förhoppningsvis kommer den kandidat jag vill se vinna och få en plats i riksdagen nästa mandatperiod. Varför skulle jag då vilja att han eller hon slaviskt ska följa partipiskan? En riksdagsledamot ska främst företräda sina väljare - inte partiets särintressen.

   

  Anonymous Peter L skrev... (08 april, 2008 20:23) : 

  Håller med föregående talare.Mer av personval,så lämnas ansvaret över till oss väljare.Precis som det ska vara.

   

  Blogger CalleFridén skrev... (13 april, 2008 15:21) : 

  Vilken konstig lista? Hälften av Peter Hultqvists uppdrag är sådana som mycket väl kan förenas med riksdagsuppdraget (och kanske t o m är bra att ha för trovärdigheten). Frågan som borde ställas är ju natruligtvis om tidsåtgången; pengarna får nog ses som en bisak. Och var detta verkligen alla som hade sidouppdrag - jag har sett andra listor som tar upp långt fler exempel.

   

  kommentera