Westlund säger tydligt nej till ökad bloggkontroll
Den estniska europaparlamentarikern Marianne Mikkos förslag om att reglera och avgiftsbelägga bloggar och bloggande röstades igenom i europaparlamentets kulturutskott med stöd av såväl liberala som konservativa ledamöter och blir föremål för omröstning i hela parlamentet redan i september. Även om Marianne Mikko företräder socialdemokraterna i europarlamentet bedyrar idag partiets svenska ledamot, Åsa Westlund, idag att den svenska s-delegationen inte delar Mikkos uppfattning i frågan. - Jag tror det är en liten minoritet i Europaparlamentet som vill reglera och avgiftsbelägga bloggar. Och naturligtvis kommer vi i den svenska socialdemokratiska delegationen rösta emot sådana förslag. Säger Westlund i ett uttalande. Förslaget har väckt starka reaktioner i bloggsfären och Westlund menar i enighet med de mest högljudda kritikerna ur i den svenska bloggsfärens att bloggandet är en viktig del av åsiktsfriheten. - Istället för att tycka till om bloggandet borde Europarlamentet ägna sig åt de stora viktiga frågorna där vi har bestämmande makt, säger Åsa Westlund avslutningsvis. Även om Mikko inte får gehör för förslaget i parlamentet är skadan redan skedd. Mikkos förslag leder knappast till att förtroendet för europaparlamentet ökar, tvärt om så späs föraktet för den europeiska beslutsnivån på och EU-skeptikerna får ånyo vatten på sin kvarn och säkerligen förnyat gehör för kritiken mot europaparlamentet som en drömfabrik som producerar överstatliga nonsensbeslut. --- Relaterat: Erixon, Henrik Axelsson, PromeMorian Andra skriver intressant om Europaparlamentet, bloggsfären, EU. |
Kommentarer om "Westlund säger tydligt nej till ökad bloggkontroll"
Det är så självklart och så väntat. Drevet kring det här har varit rätt skumt, och rätt överdrivet. Att det dessutom kom igång samtidigt som Sahlin gick ut med att s vill riva FRA-lagen gör att det känns ännu mer krystat... nån som är rädd för regeringsskifte kanske?
//Catti
(som för i övrigt tyckte inlägget om "svenskhet" var alldeles lysande)
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.
Två fel i denna bloggpost. Dels har utskottet inte alls röstat igenom avgiftsbeläggande och registrerande av bloggar. Den klassificeringsparagraf som fanns röstades bort av utskottet.
Mer om det (och om förslaget) går att läsa här:
http://www.melinen.se/blogg/?p=597
Vidare har också minst två socialdemokrater i EU-parlamentet redan haft med frågan att göra, utan att ha gjort något åt saken. Läs mer om det här:
http://www.melinen.se/blogg/?p=598
Tomas Melin,
Parlamentets kulturutskott har lagt fram ett initiativbetänkande där det föreslås att bloggar ska kunna avgiftsbeläggas och regleras, betänkandet röstades igenom i utskottet i juni.
Jag påstår inte att socialdemokraterna inte har haft med ärendet att göra - Jag citerar Åsa Weslund som säger att den svenska s-delegationen i parlamentet inte delar Mikkos uppfattning i frågan och kommer att rösta emot förslaget.
Det hade varit intressant att läsa hela Westlunds uttalande, med tanke på att hon verkar påstå att hela den socialdemokratiska gruppen är emot förslaget, när tex. Tomas Melin visat att några i gruppen redan godkänt det.
Finns uttalandet online någon stans?
Hej igen Fredrik!
Tyvärr har du fel. Det du påstår har röstats igenom i utskottet har inte alls röstats igenom i utskottet. Den rapportering som varit, i tex DN, SVT, SvD och SR verkar helt gått på uppgifter från bloggar. Uppgifter som varit felaktiga (eller otydliga). De har helt enkelt haft fel. Vid det här laget har flera av dem också insett det, tex DN och SVT.
DN:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=798311
SVT:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1183623&lid=puff_1182884&lpos=rubrik
Istället ligger problemet i initiativbetänkandet i att man tex vill införa genmälesrätt även på bloggar. I grunden ligger att man vill harmonisera tryckfrihetslagarna även till nya medier. Det blir förstås lite konstigt att göra så när svenska bloggar harmoniseras med europeiska tryckfrihetslagar, samtidigt som våra vanliga medier lyder under tryckfrihetsförordningen.
Den andra felaktigheten är kanske inte så mycket ett sakfel, utan ett politiskt fel. Uppernbarligen har i varje fall Inger Segelström en stor hand i den här syltburken. Hon var delaktig i processen innan Mikkos förslag om registrering röstades bort. Ändå lyfte hon inte ett finger. Detsamma gäller Göran Färm (och eventuellt Maria Carlshamre). Varför?
Åsa Westlunds uttalande återfinns här: http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/featureartiklar/Bloggandet-ar-en-viktig-del-av-asiktsfriheten/
Enligt den kommentar som återfinns bakom ovanstående länk har betänkandet röstats igenom i Kulturutskottet.
Betänkandet har röstats igenom i kulturutskottet. Men alla Mikkos idéer gick inte igenom. Läs mitt inlägg på länken jag också gav i min första kommentar, så ser du där exakt vad som gick igenom och vad som bara var Mikkos förslag.
http://www.melinen.se/blogg/?p=597
Ja, skadan är redan skedd men den skedde genom EU-fientliga eller okunniga MSM och ett stort antal lättledda bloggare, huvudsakligen sådana som gärna kallar sig "liberaler." Det hela liknar tidigare uppblåsta ankor, om jag säger så, som gällde "EU vill införa skatt på SMS och email" och "EU vill förbjuda bullbakning."
EU har över 700 ledamöter. Naturligtvis är det bra att rapportera de dumheter som sägs och görs (det fanns tidigare en hel blogg som ägnade sig åt detta). Men ju mera kritisk man är och desto mer buller man åstadkommer, desto viktigare är det att man har fakta rätt I det här fallet har alla handlingar funnits tillgängliga på EU-parlamentets website för den som velat göra sig besväret att skaffa sig litet förhandsinformation.
Att sedan en hel del "liberala" bloggare använt denna anka för sin egen dolda agenda är tråkigt men att vanligtvis sansade bloggare gått på det är rent ut sagt sorgligt. På något sätt har Mikko fått vatten på den kvarn hon låtit mala ut diverse fördomsfulla och okunniga intervjuyttranden.
"...EU-skeptikerna får (---)säkerligen förnyat gehör för kritiken mot europaparlamentet som en drömfabrik som producerar överstatliga nonsensbeslut."
Sa länge man inte kan ge verklig närvaro ute i medlemsländernas politiska liv åt den här mellanstatliga nivån, och så länge de störra partierna bara agerar som om det som kommer från Bryssel är från Herren Gud, så ar det oundvikligt att det blir så här. Det är ett surt äpple att bita i, jag vet, men Europaparlamentet är fortfarande på vissa sätt ett Musse Pigg-parlament, som Maggie Thatcher sade. Deras möjligheter att matcha EU-kommissionen är begränsade, och de flesta väljare vet inte vad parlamentarikerna ens från det egna landet heter..Våra kompakt anglifierade medier följer inte upp debatterna där (de bryr sig ju i och för sig knappt om riksdagen heller, varför skriva om vad som händer framöver i riksdagen när man kan skriva om att Madonna ska skilja sig och vilka lägenheter och hundar hon har? Eller om 130 platt-tv-modeller?), Få människor i Sverige, eller ens i England, läser regelbundet tyska, franska eller tjeckiska tidningar, ser fransk tv eller skriver om debatt i Italien och Grekland, och EU-nivån diskuteras bara när det är EU-val eller EU-skandal.
De svenska sossarna till exempel gör inget för att ändra på denna tingens ordning, inte heller regeringen Reinfeldt eller dagspressen. DN borde ha ett ansvar men de skriver ju ganska öppet (Barbro Hedvall, Nathan Schachar etc) att det är bra om pöbeln hålls utanför, den är ju i alla fall inte kompetent eller produktiv. Så länge man inte ger sig på avsaknaden av en levande europeisk opinion så är det en ren dröm att EU-parlamentet skulle kunna bli något i närheten av den amerikanska senaten eller vad riksdagen var för 25 år sedan.