Integritet och öppenhet
Henrik ”HAX” Alexandersson fick utmärkelsen Årets politiska blogg, och i går fick Marie ”Emma” Andersson Stora Bloggpriset i kategorin Politik och Samhälle. Dessutom delades ett hederspris ut till Jag hoppas att detta engagemang också omfattar integritetens mindre populära kusin öppenheten. Häromdagen skrev Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand på DN debatt och efterlyste inskränkningar i offentlighetsprincipen och begränsningar i fråga om utlämnande av uppgifter om enskilda ur verkets register. Magnus Ljungkvist har på sin blogg (bland annat här, här och här) varnat för att en ovälkommen konsekvens av FRA-debatten kan bli att offentlighetsprincipen urholkas för att ge medborgarna en falsk känsla av större integritet. ”I det läget skulle farbror Staten få ett enormt informationsövertag och vår möjlighet att skydda oss har krympt”, menar Ljungkvist. Jag kan förstå att man må tycka att det är obehagligt att ens grannar, arbetskamrater eller vem som helst kan få fram ens deklaration, mantalsskrivningsadress, uppgifter om familjeförhållanden och annat. Men om vi drar gränsen där; vad är vi beredda att acceptera? Att bara nyhetsredaktioner ska få granska makthavare och andra betydelsefulla personer? Eller ska staten ha ensamrätt på information om ”sina” medborgare? Som Magnus Ljungkvist påpekar så finns det förstås en konflikt mellan offentlighetsprincipen och integriteten. Men det Mats Sjöstrand på Skatteverket vill är inte att göra de uppgifter som man nu kan få ut mindre offentliga. Det ska ”bara” bli svårare för vanliga medborgare att komma åt dem. Det skulle innebära ett rätt rejält slag mot offentlighetsprincipen – och försvåra för människor att kunna granska exempelvis sina folkvalda politiker. Andra skriver intressant om politik, samhälle, integritet, öppenhet. |
Kommentarer om "Integritet och öppenhet"
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.
"Killarna bakom stoppafralagen.nu" - nej nu får du allt skärpa dig :-D
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mikael, beklagar formuleringen - korrigerar mig.
Så faan heller. Man måste skilja på rättigheten att få ut offentliga handlingar om en enskild person och att plocka ut information om i stort sett hela befolkningen för att kunna kränga den. Det senare har aldrig varit syftet med offentligheten.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonyma kommentarer (och med det avses även sådana skrivna under pseudonym som uppenbarligen inte är namn) accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.
Nicklas, så det är möjligheten att ta betalt för information som omfattas av offentlighetensprincipen du är emot? Då är det väl det du och Skatteverket borde argumentera emot - inte ytterligare inskränkningar i grundlagen.