Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, februari 02, 2009

    Socialdemokratin och demokratin

    [UPPDATERAD] I helgen har socialdemokraterna haft kommunala framtidsdagar i Västerås, där man diskuterat vårdfrågor, kampanjmetoder, medlemsvärvning och mycket annat – samt haft upptakt inför årets EU- och kyrkoval.

    Konferensen bjöd också på en del insikter i hur den interna demokratiska processen det socialdemokratiska numera ser ut.

    Efter valförlusten 2006 tillsattes som bekant ett antal rådslag för att diskutera och mejsla fram en helt eller delvis ny politik inom ett antal områden. Jag och många andra välkomnade signalen om omprövande – men kritiserade samtidigt den slutna konstruktionen av processen.

    Vad som skedde var att partiet centralt satte samman rådslagsgrupper som tog fram underlag med ett antal frågor som sedan skickades ut i partiorganisationen. Där diskuterades materialet och svar skickades därefter in till partiexpeditionen för bearbetning. Ytterst få har fått se vad för svar som skickats in till partiet. Endast i de fall där partidistrikt gjort en poäng av att offentliggöra sina remissvar – som s i Skåne gjorde nyligen – har det framkommit hur man sett på de idéer rådslagsgrupperna velat testa.

    Jag förespråkade ett mer öppet system där allt rådslagsmaterial, förutom att skickas ut på papper, också lades upp på webben – och att där också i den takt de kom in remissvar och andra synpunkter lades upp för en öppen diskussion. Sedan kan man förstås också ha fysiska möten där frågorna avhandlas – men genom webben hade processen blivit mer transparant.

    I stället fick vi nu en situation där konferensdeltagarna fick diskutera förbestämda frågeställningar utifrån delrapporter från rådslagsgrupperna, och det hela kokade ned till det antogs ett uttalande.

    Jag känner mig tveksam till hur pass öppen och demokratisk den här processen egentligen är.

    Via Arvid Falk läser jag ett blogginlägg från en partikamrat som inte känner sig nämnvärt delaktig eller välkommen i framtidsdagarna. Och det sätter fingret på inte minst våra folk- och förtroendevaldas ansvar att hålla alla medlemmar informerade och inhämta synpunkter i rådslag som detta.

    Det är också, vilket jag påpekade häromdagen, högst osäkert vad det här rådslagsarbetet egentligen är värt. Nu sätter ju de partiövergripande rödgröna samarbetsgrupperna igång med sitt arbete för att formulera en gemensam valplattform för s, v och mp. De är med andra ord högst osäkert hur mycket av det som socialdemokratin hittills diskuterat som verkligen blir politik att gå till val på. Och ännu mer osäkert, beroende på den parlamentariska situationen efter valet 2010, är det förstås hur en rödgrön politik kommer att se ut i praktiken – givet att det faktiskt blir ett regeringsskifte.

    I går medverkade Mona Sahlin i Agenda och pratade åtminstone delvis om detta och hur hon ska göra för att vinna nästa val. Jag lägger upp ett klipp så fort SVT:s webbfolk får upp det på nätet.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Socialdemokratin och demokratin"

     

    Blogger Catti Ullström skrev... (02 februari, 2009 11:26) : 

    Bra där. Instämmer helt och fullt och även om det du säger sagts förut måste vi fortsätta säga det. Viktigt.

     

    Blogger Jonas Kullinger skrev... (02 februari, 2009 14:24) : 

    Även jag instämmer i beskrivningen och har själv varit högst delaktig i att lämna in tankar och idéer som helt och hållet har förbisetts i den fortsatta processen. Det handlar om utvecklingen av rikssjukvården och om social- och arbetslöshetsförsäkringarnas framtid, men också om hur vi organiserar vårt välfärdsarbete.

    Jag måste också poängtera att jag har fått genomslag för en hel del idéer och annat tankegods samt positiv feedback från medlemmar, både lokalt, regionalt och nationellt.

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 februari, 2009 18:56) : 

    Låt oss hålla diskussionen öppen här, så slipper se den försvinna in i den stora kvarnen. Även om man kan se hur vissa tankar och vändningar verkar slinka igenom och ta sig fram hela vägen tll partiledarens talskrivare. Det är ju inte så illa för en dåligt fungerande demokrati.:)

     

    Blogger roberth skrev... (03 februari, 2009 11:56) : 

    Sossarna har ingen framtid så det faller direkt!

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (03 februari, 2009 13:17) : 

    Roberth, på allvar: skärp dig nu. Du är varmt välkommen att kommentera och argumentera emot - men allmänt sossehat får du ta någon annanstans. Min blogg är inte din anslagstavla.

     

    Blogger roberth skrev... (03 februari, 2009 14:38) : 

    Jodå det är den visst! Svara på min fråga varför är du socialdemokrat? Finns ingen logik i det.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (03 februari, 2009 15:19) : 

    Roberth, att du inte ser logiken i mitt partival kan ju bero på bristande förmåga hos dig. Jag är socialdemokrat därför att jag, kortfattat, tror att socialdemokratisk politik ger ett bättre samhälle för det stora flertalet än alternativen. Det finns även en del empiri som stöder mig i det avseendet. Vill du hitta fler av mina argument för varför jag är socialdemokrat så rekommenderar jag läsning av min blogg.

    Fler obstinata sossehatarkommentarer från dig kommer att tas bort.

     

    Blogger Stig-Björn Ljunggren skrev... (04 februari, 2009 16:51) : 

    nä stäng inte av roberth, med sådana idioter som fiende så behöver du inga vänner, det är mycket roande! den bekräftelse han vill ha är just avstängningen som blir ytterligare ett kvitto på att hans problem är andras fel.

     

    kommentera