Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, augusti 07, 2007

  Tidningsblockad?

  Alldeles nyss rapporterade tidningen Journalisten att Journalistförbundet har varslat om arbetstidsblockad vid 90 dagstidningar. Anledningen är att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Tidningsutgivarna har legat nere sedan i mitten av juni.

  Till tidningen säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén att syftet med varslet är att få igång förhandlingarna. Enligt Lindblom Hulthén har förbundet suttit beredda under hela sommaren att förhandla, men medlarna har inte kommit med något nytt bud och Tidningsutgivarna har inte hört av sig.

  De varslade stridåtgärderna gäller från och med den 17 augusti och om inget nytt avtal träffas utvidgas den till ytterligare arbetsplatser den 24 och 31 augusti. I praktiken innebär det ett förbud för samtliga heltidsanställda medarbetare vid berörda tidningar att arbeta mer än åtta timmar per dygn och 40 timmar per kalendervecka, alternativt åtta timmar per dygn.

  Och för alla med någorlunda insikt om tidningsproduktion så står det då klart att det blir väldigt svårt att producera tidningar med dessa restriktioner.

  Det är en lång rad tidningar – främst utanför storstadsområdena – som berörs i första omgången, och på längre sikt hotas även tidningar som Expressen, Aftonbladet, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Tidningsblockad?"

   

  Blogger Peter A skrev... (07 augusti, 2007 23:11) : 

  Ursäkta mig, men är journalistförbundet en myndighet, eller är det bara som de tror? Kan de verkligen förbjuda människor att arbeta?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 augusti, 2007 07:29) : 

  Peter, vad är det i arbetsmarknadslagstiftningen du inte förstår? Är du obekant med att fackliga organisationer har laglig rätt att försätta arbetsplatser i olika former av blockad?

   

  Blogger deeped skrev... (08 augusti, 2007 09:39) : 

  Själv tycker jag att det är spännande att se hur det kommer att påverka bloggosfären. Jag tror helt enkelt att Journalistförbundet inte riktigt insett att det idag är svårt att blockada tidningar eftersom det innebär att samma tidningar kommer att tappa oerhört mycket läsare och därmed intäkter. Läsarna går över till andra källor snabbt. Allt flyter, inget är som förut.

   

  Blogger Peter A skrev... (09 augusti, 2007 23:35) : 

  Du skrev förbud.

   

  kommentera