Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, september 06, 2008

  Några kortisar

  Medan jag varit bortrest har det hänt en hel del intressanta saker i den svenska politiken som jag inte hunnit kommentera. Här följer därför några korta spaningar:

  Den socialdemokratiska rådslagsgruppen om välfärd kommer att föreslå en utökning av kvoteringen av föräldraförsäkringen, med det långsiktiga målet om en helt individualiserad föräldraförsäkring. Det skriver Marta Axner, och det bekräftas i SvD. Själv är jag generellt ingen anhängare av någon form av kvotering, men på s-kongressen 2005 var den socialdemokratiska partiledningens inställning direkt korkad. Om vi vill vara en framtidsinriktad rörelse borde vi våga ställa radikala krav för jämställdhet och för att stärka pappors möjlighet att utnyttja föräldraledigheten, genom en utökad kvotering av föräldraförsäkringen.

  * * *

  På initiativ av den svenska socialdemokratiska Europaparlamentarikern Inger Segelström så kommer Europaparlamentets socialistgrupp att ställa sig bakom att inte reglera bloggare och bloggande, meddelar Erik Laakso. Det är självklart goda nyheter. Men som Henrik Alexandersson skriver så medför de förslag som framkommer i den slutliga utskottstexten för rapporten om Mediekoncentration i EU – som även handlar om internet och bloggarna – att man måste ha någon form av registrering av bloggarna för att beslutspunkterna ska kunna förverkligas. Jag kan bara instämma med SvD:s Martin Jönsson om att det nu måste till insatser från svenska politiker att driva opinion mot förslaget, för att inte ytterligare spä på det politikerförakt som hanteringen av FRA-frågan lett till.

  * * *

  Och apropå FRA så har tydligen förre Säpo-chefen Anders Eriksson gjort bedömningen att FRA-lagen blir underkänd av Europadomstolen. Ändringarna som riksdagen beställt räcker inte, enligt honom. En av de främsta debattörerna i den här frågan, Mark Klamberg, har på DN debatt tillsammans med en rad forskare och experter från olika discipliner, presenterat nya uppgifter som tyder på att riksdagsledamöterna inte visste att de röstade för att FRA får rätt till kartläggning av väldigt många medborgare på individnivå. För dem av oss som har lite svårt att hänga med i Klambergs svängar bjuder Isobel Hadley-Kamptz på en lightversion.

  * * *

  Det går fortfarande knackigt för alliansregeringen i opinionsmätningarna. I veckan visade en undersökning från Fokus/Synovate att inte ens de egna väljarna tror på borgerlig valseger 2010. 65 procent av svenska folket tror att socialdemokraterna bildar regering efter nästa val. Endast 22 procent tror på en fortsatt alliansregering. Än mer anmärkningsvärt – och än värre för alliansen – är att även 48 procent av de borgerliga väljarna numera tror på ett nederlag. På DN:s ledarsida konstateras att ”Sällan har dåliga opinionssiffror varit så uthålliga och pekat så entydigt på ett allt svagare förtroende”. På nyhetsplats spår tidningen att Lars Leijonborg slutar som minister och att Johan Pehrson i stället tar steget in i regeringskretsen. Detta förnekas dock av Jan Björklund. Han kommenterar däremot inte nyheten om att han fått Alexander Bard som partikamrat.

  * * *

  Sist något om Newsmill. Kulturbloggen gör mig uppmärksam på att journalisten Dan Josefsson menar att satsningen är ett försök av Bonniers att tygla ”den fågelfria bloggsfären” och samtidigt ”åter koppla greppet om debattagendan”. Josefsson får svar på tal från bland andra Niclas Strandh, Mary X. Jensen, Mymlan och Martin Jönsson.

  Andra skriver intressant om , , , , , , .


  Kommentarer om "Några kortisar"

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 september, 2008 20:25) : 

  Dan Josefsson pratar strunt. Att Bonniers försöker det ena eller andra ökar bara mångfalden och konkurrensen. Bloggsfären är väl för fan ingen skyddad verkstad, heller!

  Kulturvänstern ska inte försöka skaffa åsiktsmonopol med det redan 18 000 000 ggr använda tricket att kasta skit på vidriga vidriga Bonniers, Riddar Blåskägg i Kapitalismens Högborg, slukande Röda Medelklassens nog så högljudda avkomma.

   

  kommentera