Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    torsdag, april 26, 2007

    En positiv trend för EU

    För en tid sedan skrev jag här på bloggen att statsvetarprofessor Sören Holmberg avslöjat att en ny undersökning skulle visa att det svenska stödet för EU var rekordhögt. Vid ett seminarium i går presenterade Holmberg och kollegan Rutger Lindahl den nationella Som-undersökningen som genomfördes i höstas, och som visar att 43 procent är positiva till EU-medlemskapet och 31 procent negativa.

    Och det är verkligen rekordsiffror. Faktum är att andelen EU-negativa aldrig varit så låg i Som-mätningarna sedan Sverige blev ett EU-land. Gapet har inte heller varit så stor till de positivas fördel. Även andra mätningar de senaste åren, som Eurobarometern och SCB, pekar på en liknande trend.

    Värt att notera, apropå Mona Sahlins uttalande häromdagen, är att de som röstat på EU-kritiska vänsterpartiet och miljöpartiet blivit mer positiva än tidigare. Miljöpartiet är det parti som förskjutits mest i positiv riktning och Holmberg betecknar partiet som EU-splittrat.

    Precis som jag skrev häromdagen så jämför Holmberg miljöpartiets krav på att lämna EU med socialdemokraternas krav på att införa republik. Han spår också att Sverigedemokraterna framöver kommer att framstå som det mest EU-kritiska partiet.

    Det här borde stämma till eftertanke hos många. Om det är något som vi som de senaste 15 åren konsekvent varit för det svenska EU-medlemskapet anklagats för, så är det att vara okritiska till EU. Detta är givetvis inte sant, men det visar att vi EU-entusiaster måste vara tydligare med att vi inte tycker att allt med EU är bra – men att fördelarna med att vara med och bidra till att utveckla samarbetet i en positiv riktning överväger.

    Annars riskera vi spela nationalchauvinistiska och populistiska krafter i händerna.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "En positiv trend för EU"

     

    Anonymous Anonym skrev... (26 april, 2007 12:31) : 

    Norge, Island och Schweiz klarar sig ekonomiskt, demokratiskt, socialt och fredligt mycket bra utan detta överdimensionerade,överstatliga, lobbystyrda,odemokratiska,privatiserings-kommersialiserande, USA-krypande, krigiskt NATO-anfäktade höger-EU.
    Och det skulle vi också göra, vilket bl.a folkomröstningen mot EMU visar!
    Våra mellanhavande till andra länder i Europa, Asien, Afrika och Syd-Nordamerika går lika bra att lösa genom mellanstatliga avtal eller genom FN:s olika program.
    Man kan bara peka på tokerierna med de månatliga flyttningarna av Parlamentet från Bryssel till Srassbourgh (kostnad 2 miljarder)eller hanteringen av Palestina efter deras första riktigt demokratiska val för att visa på vilken odemokratiskt inkompetenta beslutsmänniskor som sitter i detta EU!
    Bengt Nilsson, röd gråsosse

     

    Anonymous Anonym skrev... (26 april, 2007 13:01) : 

    Hej!
    Vår C-uppsats är nu publicerad och där finnes din blogg med som empiriskt material vi studerat. Uppsatsen kan läsas på http://www.diva-portal.org/vxu/undergraduate/abstract.xsql?dbid=1225 om du är intresserad av vad vi kom fram till med när vi studerade din och flera andras politiska kommunikation.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (26 april, 2007 13:17) : 

    Bengt, du är verkligen helt otrolig. När 27 europeiska länder väljer att samarbeta, och flera andra länder står i kö för att delta - då pekar du ut tre som valt att stå utanför och argumenterar för att det minsan går bra för dem. Det är, med förlov sagt, ett bisarrt sätt att argumentera.

    Linda, den här typen av meddelanden får du mycket hellre skicka mig via mejl än som kommentarer till inlägg om något helt annat. Jag har f ö precos uppmärksammat ert intressanta arbete i ett tidigare inlägg.

     

    Anonymous Anonym skrev... (26 april, 2007 14:20) : 

    Vad skall man tro?

    Opinionsundersökningar visar ju att opinionen stärkts för den nationella valutan (55% vid folkomröstningen 2003, idag cirka 60%) istället för euron. Hur går det ihop med denna undersökning?

    Den så kallade debatt om EU som trots allt förekommer i svensk massmedia påminner mer om ensidig propaganda, där den EU-kritiska sidan totalt har tystnad (vad sysslar dessa politiker med idag?). Att (s)-ledaren vid flera tillfällen "vill lägga diskussionen bakom sig om medlemskap i EU" visar vilken låg tolerans som finns i ifrågan (partiet).

    Men det finns hopp. För en tid sedan publicerade en grupp ungdomspolitiker från (M) och (Kd) ett långt inlägg i Expressen. Inlägget var en total sågning av hela EU. Dessutom är tydligen Sverigedemokraterna än mer EU-skeptiska.

    Skall resterande partier "lägga locket på" i denna situation? I så fall håller vi på att få en avgrund mellan högern/ extremhögern och "vanligt folk". Och vad händer då vid nästa lågkonjunktur? Tillbaka till 65% Nej till EU och odemokratiska tendenser (modell Ny Demokrati/ SD)?



    (S)-röstare

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (26 april, 2007 14:30) : 

    Bästa "(S)-röstare" som inte vågar stå för vad du skriver, läs gärna de två sista styckena i mitt inlägg igen. Och gärna också detta.

     

    Anonymous Anonym skrev... (26 april, 2007 14:35) : 

    Kommentar

    Hej

    Du påstår att "När 27 europeiska länder väljer att samarbeta..." och dömer sedan (indirekt) ut Bengts exempel på tre länder som "råkar" vara så mycket mer välmående än EU. Ditt omdöme om att Bengts sätt är "...ett bisarrt sätt att argumentera" låter okänsligt. Men framför allt saknar din argumentation det som är så viktigt i en demokrati, att man även lyssnar på oliktänkande.

    Ett tips. Åk gärna till dessa små men välmående länder, upplev naturen, prata med människorna och upptäck att det går att klara sig utan Bryssel.

    med vänliga hälsningar

    Mr X

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (26 april, 2007 14:44) : 

    Bäste "Mr X" som inte vågar stå för vad du skriver, jag har tagit emot många bisarra kommenterarer från Bengt Nilsson där han anklagar mig och många andra för allehanda okvädningsord. Jag känner därför inte att jag behöver slösa artighetsfraser på honom.

    Däremot är EU-frågan självklart värd att diskutera på ett seriöst sätt, och det gör jag gärna med dem som är beredda att lyssna. Nilsson har dock än så länge inte visat någon vilja till det.

    Jag har varit en del i Norge och tycker att det verkar vara ett trivsamt land, om än något inskränkt och patriotiskt för min smak. Uppenbarligen har man också en rätt skrämmande kvinnosyn.

    Men det betyder egentligen ingenting i sammanhanget. Mina argument för varför Sverige ska vara med i EU handlar nämligen inte i första hand om vad vi i Sverige vinner eller förlorar på att vara med, utan varför det är viktigt med ett europeiskt samarbete där så många som möjligt deltar.

     

    Anonymous Anonym skrev... (26 april, 2007 14:46) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (26 april, 2007 14:52) : 

    Observera kommentarsreglerna - stå för era åsikter. Anonyma kommentarer raderas.

     

    Anonymous Anonym skrev... (26 april, 2007 14:57) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Anonymous Anonym skrev... (27 april, 2007 17:07) : 

    Bengt Nilsson säger: "Norge, Island och Schweiz klarar sig ekonomiskt, demokratiskt, socialt och fredligt mycket bra utan detta överdimensionerade,överstatliga, lobbystyrda,odemokratiska,privatiserings-kommersialiserande, USA-krypande, krigiskt NATO-anfäktade..."

    Det är trots allt lite roligt uttalande, med tanke på att såväl Norge som Island är fullvärdiga medlemmar i NATO. Det verkar vara något som många EU-motståndare har en tendens att glömma bort.

     

    Anonymous Anonym skrev... (27 april, 2007 20:18) : 

    Är det konstigt att Norge, Schwiez står utanför? Varför köar inte de -som alla andra- till EU?
    Norge- har som bekant (?) olja! Högst BNP in Norden sedan mycket lange pga av detta. Stabila överskott i finanserna. http://www.ssb.no/magasinet/norge_verden/art-2004-11-04-02.html
    Schweiz- ”Schweiz är ett av de mest stabila och ekonomiskt välmående länderna i världen.., bankväsende..spelar en mycket stor roll för ekonomin.” http://www.swedishtrade.se/i_utlandet/landrapporter/schweiz.htm
    Det borde inte ha undgått någon att inse att Schweiz har en annan ekonomisk sitatution än EU. Eller de flesta länder i världen. Schweiziska bankkonton –är de bekanta? Svenska och EU-bankkonton har inte riktigt samma JamesBond-status runtom i världen. Märkligt va! 
    Island och Norge är fullvärdiga medlemmar i NATO. Island vill inte ’poola’ fiskeripolitiken under gemensamt beslutfattande inom EU. Enkelt.

    EU finns. EU utvecklas. Vi är en del av EU.
    De flesta länder i Europa vill bli del av EU.
    De vill vara med oss andra i EU.

    Mvh/
    UBYMIC

     

    kommentera