Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    söndag, januari 20, 2008

    Det fria fallet fortsätter

    Det börjar likna en följetong, men än en gång så presenteras en opinionsundersökning där de borgerliga regeringspartierna backar. I SvD/Sifos opinionsundersökning i januari får oppositionen stöd av 56,3 procent av väljarna medan regeringen endast får 39,9.

    Jämfört med förra månadens Sifomätning har fördelen för oppositionen ökat med 2,7 procentenheter, från 13,7 till 16,4. Och det finns inget tecken på att accelerationen nedåt för regeringen avstannar, enligt Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

    På SvD:s ledarredaktions blogg konstaterar Per Gudmundson att oppositionens siffror innebär en tänkbar egen majoritet för socialdemokraterna (43,1 procent) tillsammans med miljöpartiet (7,2) om det vore val i dag. Vänsterpartiets 6,0 procent skulle därmed inte behövas.

    Mot den bakgrunden är det inte överraskande att vänsterpartiet på sina kommun- och landstingsdagar i Nässjö ser sig om i Europa efter inspiration från broder- och systerpartier som lyckats bli regeringsdugliga. Från Nederländerna vill man till exempel enligt uppgift ”importera mer humor”.

    Man hoppas också vinna pensionärernas röster (som annars i hög grad gått till socialdemokraterna) genom att satsa på äldrefrågor. Höjda pensioner för de sämst ställda, mer personal i äldreomsorgen och en stopplag mot vinst i äldrevården är några av kraven.

    Själv välkomnar jag det fortsatta opinionsraset för regeringen, men varnar som tidigare för en övertro på dessa siffror. Det är långt kvar till valet och själv blev jag inte allt för imponerad av Mona Sahlins insatser i partiledardebatten i veckan. Visst, det är antagligen taktiskt klokt att satsa på vårdfrågor – men det sjukvårdspolitiska program som utlovats måste nog laddas med mer innehåll än vad som hittills presenterats innan det håller att gå till val på.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Det fria fallet fortsätter"

     

    Anonymous Anonym skrev... (20 januari, 2008 22:56) : 

    Samtidigt kan man konstatera att ett opinionsstöd på 39,9% för regeringen är större än vad enpartiregeringen Persson hade under hela sin tid (från 1996-2006) med undantag för en period 2002-03. Under större delen av tiden hade man snarare stöd av 30-35%.

    Jag tycker nog faktiskt talet om "fritt fall" är överdrivet - inga av siffrorna - utöver moderaternas nedgång (5,6% - felmarginal 2,5%) och folkpartiets uppgång (2,1% - felmarginal 1,7%) sticker ut från den statistiska felmarginalen, sett från 1 januari 2007. Sossarna har ökat med 1,7% - felmarginalen är 2,5%. Centern har ökat med 0,8 - felmarginalen är 1,6%. Kd har ökat med 0,4 - felmarginalen är 1,4%. Vänstern har ökat med 0,3% - felmarginalen är 1,5%. Mp har ökat med 0,7% - felmarginalen är 1,7%.

    Det är lite kul att addera felmarginalerna inom alliansen respektive vänsterkartellen, den blir för Alliansen 2,5+1,7+1,6+1,4= 7,2 %-enheter. För vänstern blir den 2,5+1,7+1,5=5,7 %-enheter.

    Med den typen av statistiska marginaler - vem kan egentligen prata om "fritt fall" - om man dessutom tar hänsyn till att det är två helt olika saker med melanvalsopinioner och utfall i riktiga val så blir det rätt löjligt, eller hur?

    För den som tror att mellanvalsopinioner och riksdagsval är samma sak kan jag rekommendera att man läser dagens sifo-undersökning och tittar på tabellen. Valåret 1994 vann (s) makten - 1995 hade man tappat från som mest över 50% till marginellt över 30%. Det är 20 %-enheter. (Samtidigt steg (v) från 5% till ca 15% och (m) från ca 20% till ca 30% - övriga rörde sig marginellt.

    Om utvecklingen blir likadan denna mandatperiod så kommer (m) att börja stiga i opinionen ca 1 år före valet samtidigt som (s) tappar stöd. Sedan blir det väldigt ovisst på valdagen, men en sak är tämligen säker - oavsett vilket parti som vinner valet 2010 så kommer de att börja tappa opinionsstöd i förhållande till valresultatet redan efter 2-3 månader in i den nya mandatperioden.

    Kanske kan man se det som att opinionsundersökningarna är en chans för "folket" att kritisera sittande regering, men när valet närmar sig så är det andra variabler som gör sig gällande och då förändras väljarnas inställning till frågan och därför också deras svar. I praktiken har ju de senaste valen, med undantag för valet 1998, faktiskt varit extremt jämna. Jag tror att den utvecklingen håller i sig.

    Den som däremot tror att utgången i valet 2010 är avgjord redan nu, den gör sannolikt bort sig.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (21 januari, 2008 06:35) : 

    Leffe, du slår in öppna dörrar. Jag varnar ju uttryckligen i detta inlägg - och har så gjort i samtliga inlägg som kommenterat regeringens sjunkande väljarstöd i ett stort antal opinionsmätingar - för en övertro på just opinionssiffror. Jag konstaterar dessutom, nu som förr, att det är långt kvar till valet.

     

    Anonymous Anonym skrev... (21 januari, 2008 21:26) : 

    Opinionsiffror förstärker trender och borde också användas för att ge oss sossar ett bättre självförtroende.
    Jonas! Är du inte litet "Jantig" när du inte vill att vi ska glädjas åt dessa siffror?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (22 januari, 2008 10:00) : 

    Klara, visst kan det väl vara bra att stärka självförtroendet. Men personligen skulle jag känna mig bättre till mods med en trovärdig politik för jobb, trygghet och goda födelningseffekter snarare än med uppblåsta opinionssiffror.

     

    Anonymous Anonym skrev... (22 januari, 2008 14:56) : 

    jonas

    det är den trovärdiga politiken vi håller på att utarbeta...och det är skönt om vi samtidigt får vara glada åt att så många tycker att vi är bättre än borgarna

     

    kommentera