Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    torsdag, november 19, 2009

    Sverigedemokraterna är ett faktum

    Bara den senaste veckan har tre opinionsundersökningar visat på ett starkt stöd för Sverigedemokraterna. På sajten Status.st kan man följa en genomgång av ett stort antal opinionsinstituts uppskattningar av väljarstödet för partiet sedan april 2006. Och det är en tydligt uppåtgående trend.

    I söndags visade SvD/Sifos novembermätning att Sverigedemokraterna med råge skulle komma in i riksdagen om väljarstödet på 5,8 procent skulle stå sig till valdagen. Med de siffrorna vore partiet större än både kristdemokraterna och centerpartiet. Jämfört med förra månadens Sifomätning är det dessutom en ökning för Sd med 1,1 procentenheter.

    Kd och c skulle enligt Sifo ligga farligt nära riksdagsspärren med 4 respektive 4,5 procent. Räknar man samman resultaten för respektive parti i de två blocken hamnar allianspartierna enligt denna mätning på 44 procent och de rödgröna på 48,9.

    I går kom siffror från Sentio Research som visade att Sverigedemokraterna skulle få hela 7,2 procent av väljarsympatierna. Det skulle motsvara 26 mandat i riksdagen. Samtidigt minskar enligt samma källa stödet för socialdemokraterna med hela 4,4 procentenheter till 31,5 procent. Det rödgröna blocket som helhet har enligt Sentio stöd av 46,4 procent av väljarna, medan 43,7 procent stödjer det borgerliga blocket.

    Och i morse presenterade TV4Nyheterna Novus senaste väljarbarometer där Sverigedemokraterna får det högsta stödet någonsin i dessa mätningar. Om det skulle vara val i dag skulle partiet få 5,4 procent. Samtidigt minskar stödet för Socialdemokraterna något till 33,4 procent. De rödgröna partierna har enligt Novus totalt stöd av 48 procent av väljarna och alliansen 45. Däremot redovisas inte i detalj siffror för de mindre allianspartierna. Det konstateras bara att de ”fortsätter att ligga klart under valresultatet från 2006”.

    Kanske är det inte realistiskt att tro att kd eller c kommer att hamna utanför riksdagen efter valet nästa år. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann slog häromdagen fast att det låga opinionsstödet för alliansens minsta bröder ”inskärper vikten av att alliansen blir en plattform för alla fyra partierna”, och att det var ett ansvar som inte minst moderaterna har. Schlingmann påpekade också att kristdemokraterna är duktiga på valrörelser och ofta gör bra valresultat trots opinionsmässigt svaga resultat mellan valen.

    Visst. Eller så får de stödröster av andra väljare som vill säkra en borgerlig majoritet.

    Klart är i vilket fall som helst att Sd:s opinionsmässiga framgångar kan innebära en förändrad politisk spelplan. SvD:s Lena Hennel spekulerade nyligen i att vi kan komma att få höra ”tuffare tongångar även från andra partier”. Hon hänvisade till erfarenheter som visar att populistiska partier påverkar den politiska kartan. ”Det går alltid att lansera sådant som språktest och hårdare krav för medborgarskap, enligt folkpartistisk modell från 2002”.

    Läs gärna Peter Anderssons intressanta funderingar kring detta.

    Andra skriver intressant om , , .

    fredag, november 06, 2009

    Ett starkt kommunikationslag

    I veckan tillträdde Karin Pettersson sin nya nya tjänst som kommunikationschef på socialdemokraterna, efter att ha varit chefredaktör på nyhetsmagasinet Fokus.

    Trots att Karin och jag hade en likartad bakgrund - engagemang inom Socialdemokratiska studentförbundet och sedan jobb på regeringskansliet - lärde vi aldrig egentligen känna varandra då. Det var först på senare år, när vi i gänget bakom Almedalsbloggen slog ihop våra påsar med Fokus om det gemensamma projektet Makthavare.se, som vi blev vänner.

    Jag tycker att Karin Pettersson är ett spännande val på denna betydelsefulla position, och jag tror att hon kommer att göra ett riktigt bra jobb. Och med henne på plats så har nu Mona Sahlin och Ibrahim Baylan byggt upp ett riktigt starkt team för att jobba med kommunikationen i valrörelsen och framöver. I gruppen ingår också namn som Anna Helsén (tidigare presschef hos Göran Persson, därefter pr-konsult på JKL), Bo Krogvig (legendarisk s-kommunikationschef, på senare år konsult på Springtime och internationell politisk konsult) och Lars "Laban" Bengtsson (även han tidigare kommunikationschef och sedan försteombudsman för s i Östergötland).

    I det här sammanhanget bör man inte heller glömma en annan betydelsefull spelare i socialdemokraternas kommunikationslag: Johan Ulvenlöv, som arbetar med bloggnätverket Netroots och bloggkontakter för partiet. Det är han som är spindeln i det socialdemokratiska bloggnätet och den som fixade stort utrymme och exponering åt bloggande sossar under s-kongressen.

    Sammantaget så tror jag att de här nämnda - och de många andra kommunikatörerna på socialdemokraternas partikansli, i riksdagsgruppen och på andra håll - kommer att göra riktigt bra insatser i valrörelsen. Men sedan är det ju som det är: det är politiken det ytterst kommer an på, det kan inte aldrig så bra kommunikation förändra.

    I tisdags gjorde för övrigt Karin Pettersson sitt troligen första publika framträdande i sin nya roll när hon frågades ut av Magnus Ljungkvist inför en månghövdad och nyfiken publik. Resultatet går att se här:



    Andra skriver intressant om , , .