Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, januari 20, 2007

  Kommenterande analyser – journalistiska bastarder

  Debattredaktör Mats Bergstrand kommenterar i sin egen tidning Dagens Nyheter i dag medieprofessor Kent Asps debattartikel för en tid sedan.

  Asp hävdade då att aldrig tidigare hade i en valrörelse en borgerlig statsministerkandidat skildrats så positivt i medierna. Och aldrig tidigare heller en socialdemokratisk statsminister så negativt. Mest gynnsam behandling fick, enligt Asp, de borgerliga i DN och Expressen.

  Den artikel blev då ganska omskriven i bloggosfären. Själv tycker jag att Mats Bergstrands kommentarer till artikeln i dag är minst lika spännande som Kent Asps forskningsresultat.

  Bergstrand fokuserar nämligen på de olika former av politisk journalistik som förekommer i tidningar och i etermedier; nyhetstexter respektive kommenterande analyser. Jag har själv länge tyckt (mer om det bland annat här, här och här) att mycket av de så kallade kommenterande analyserna varit någon slags journalistiska bastarder, med mer gemensamt med ledarartiklar än nyhetsrapportering. Inte för att dessa analyser inte skulle kunna ha sin plats i journalistiken, men de borde varudeklareras på samma sätt som ledarartiklarna för att inte sammanblandas med nyhetsrapporteringen.

  Mats Bergstrand verkar vara medveten om problemet. Han skriver bland annat att vi inte ska ”förledas dra slutsatsen att det inte finns något samband mellan nyhetsanalys och nyhetstext”. De personer som skriver analyserna har ofta ett stort inflytande över hela den politiska nyhetsbevakningen, konstaterar han, och menar att ”Sannolikheten för att nyhetstexterna påverkas av analyserna är inte försumbar; det vill säga att urval och vinkling av nyheter inte sker helt fristående från de ståndpunkter som intagits i kommenterande texter”.

  Utan att peka ut just Dagens Nyheter så skulle jag nog vilja påstå att inte minst nyhetsrapporteringen om vem som skulle bli valberedningens kandidat till ny socialdemokratisk partiledare, innehållit gott om exempel på att urval och vinkling av nyheter inte sker helt fristående från de ståndpunkter som intagits i kommenterande texter.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Kommenterande analyser – journalistiska bastarder"

   

  kommentera