Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    söndag, juni 28, 2009

    Almedalsvecka!

    I dag startar årets upplaga av Almedalsveckan. Jag är förstås på plats och kommer att skriva för Almedalsbloggen, som numera hittas på Makthavare.se.

    Jag noterar att Sveriges Radio spekulerar om oss som skriver under detta paraply - och inte minst om min frus och mina sängvanor:



    Andra skriver intressant om , , .

    onsdag, juni 17, 2009

    Makthavarna synade, direkt

    I riksdagsårets sista partiledardebatt debatterar Fredrik Reinfeldt (m), Mona Sahlin (s), Maud Olofsson (c), Jan Björklund (fp), Göran Hägglund (kd), Lars Ohly (v) och Peter Eriksson (mp) aktuella ämnen. Men hur ska vi väljare kunna veta om det de säger verkligen stämmer? Är det som sägs sant eller bara truthiness?

    För första gången kommer i dag en panel experter att lajvgranska vad som sägs från talarstolen. Följ granskningen direkt på Makthavare.se, med start kl 09.00.

    I panelen sitter bland andra Stig-Björn Ljunggren, Ann-Sofie Kolm, Martin Ådahl, Nicklas Källebring och Annika Ström Melin. Och deras analyser lär vara skarpare än så här:

    The Colbert ReportMon - Thurs 11:30pm / 10:30c
    The Word - Truthiness
    www.colbertnation.com
    Colbert Report Full EpisodesPolitical HumorStephen Colbert in Iraq


    Andra skriver intressant om , , .

    måndag, juni 08, 2009

    Ett misslyckande ska kallas för ett misslyckande

    I går rände jag runt på ett flertal valvakor och försökte fånga stämningen. Resultatet av detta kan ni läsa om på Makthavare.se.

    Däremot var jag inte på socialdemokraternas valvaka. Och när jag läser om vilka besked som trummats ut därifrån så är jag glad att jag inte gick dit. Jag hade sannolikt bara blivit förbannad.

    Carl Bildt yttrade en gång några bevingade ord som kom att sammanfatta hans statsministerperiod: ”ett misslyckande ska kallas för ett misslyckande, och ett misslyckande är det”. Det hade varit välkommet om Mona Sahlin och Marita Ulvskog i går hade talat i de termerna i stället för att utmåla det faktum att moderaterna inte blev det största partiet som en seger.

    Som Victor Bernhardtz påpekar så skulle det inför riksdagsvalet kanske snarare vara på sin plats att ha som mål att öka antalet mandat för det egna partiet, och gärna också för blocket man ingår i som helhet.

    Jag har i dag skickat en krönika till Aktuellt i Politiken som publiceras i veckans nummer men redan nu går att läsa på webben. Där skriver jag att ett oförändrat socialdemokratiskt resultat jämfört med förra EU-valet knappast ens med god vilja kan kallas bra. Och att socialdemokratin i Stockholm nu bara är fjärde största parti – efter moderaterna, folkpartiet och miljöpartiet – kan inte sägas vara annat än katastrofalt.

    Redan efter riksdagsvalet 2006 slog s i Stockholmsregionen fast att man behövde göra insatser för att vara ett attraktivt parti även för storstadens medelklass. Den läxan återstår uppenbarligen fortfarande att lära.

    Robert Noord sammanfattar klokt vad som behövs göras:
    Socialdemokraterna har tagit flera steg i sin förnyelse men den måste fortsätta och förstärkas. Om vi inte lyckas är det bara en tidsfråga innan vi är näst största parti i Riksdagen. Vi behöver en politik för jobben och skolan som också tilltalar väljarna i Stockholmsregionen. Vi behöver en politik som ser företagarna och lyfter fram framgångsrik utbildningspolitik. Framgång måste vara en naturlig och självklar del av Socialdemokraternas politik.


    Andra skriver intressant om , , .

    fredag, juni 05, 2009

    Marita Ulvskog avgjorde mitt val

    Jag har länge stått och velat hur jag skulle rösta i år. Min tvekan var inte så stor i fråga om parti; jag betraktar mig som socialdemokratin trogen – om än inte alltid lojal. I stället har jag noga övervägt vad jag skulle göra av mitt personvalskryss.

    Det stod och vägde mellan tre personer på s-listan. Två rutinerade, erfarna och duktiga politiker som redan har gjort goda insatser i Europaparlamentet. En ung uppstickare som gjort en lysande personvalskampanj och som vi lär få se mer av i politiken framöver. Det var sannerligen inget enkelt val.

    Men i går fick jag ett intressant och klokt råd: kryssa den som har störst chans att ta sig förbi listettan Marita Ulvskog.

    Jag tyckte att det var ett synnerligen dåligt beslut att toppa s-listan med Ulvskog. Hon har i två folkomröstningar röstat nej till både svenskt EU-medlemskap och medlemskap i EU:s valutaunion. Ulvskog har alltså i två principiellt viktiga frågor gått emot den socialdemokratiska partilinjen. Därmed tycker jag att det är direkt olämpligt att hon ska representera socialdemokratin i Europaparlamentet.

    Sedan gjorde hon bort sig rejält när hon jämförde fri rörlighet för arbetskraft med trafficking.

    I stället kryssade jag Åsa Westlund. Inte för att jag håller med henne i alla frågor, och inte för att jag egentligen betraktar henne som mer representativ för socialdemokratin än Göran Färm eller Evin Cetin – som jag också övervägde att kryssa. Men för att jag bedömer att hon har störst chans att få så många personvalskryss att det faktiskt gör någon skillnad.

    Jag tror på Europasamarbetet och jag tror på den i huvudsak konstruktiva EU-linje som svensk socialdemokrati hållit sedan Ingvar Carlsson lämnade in ansöka om svenskt medlemskap. Därför röstar jag på socialdemokraterna och därför kryssar jag Åsa Westlund.

    Andra skriver intressant om , , .

    tisdag, juni 02, 2009

    Piratpartiet, inne eller ute?

    Piratpartiet tar plats i Europaparlamentet, åtminstone om man ska tro på de tre olika spelbolag som ger partiet goda odds i EU-valet. Om detta skriver Makthavare.se:s nye skribent Andreas Henriksson i dag.

    I dag uppmärksammar också DN det faktum att piratpartiet ”utestängs” från SVT:s slutdebatt inför söndagens EU-val. ”Public service-tv borde ge väljarna möjlighet att ta ställning till de partier som har en sportslig chans att komma in i parlamentet”, säger partiets förstanamn Christian Engström.

    ”Vår grundpolicy vid valdebatter är att vi bjuder in dem som redan har representation i den församling som valet gäller”, svarar Kent Wännström, chef för programsekretariatet på SVT. Piratpartiets framgångar i opinionsmätningarna räcker inte för att släppa in dem, menar han.

    Och det är sannolikt en klok policy. Problemet är bara att SVT har gjort avsteg från den förr. Inför riksdagsvalet 1991 fick dåvarande uppstickarpartiet Ny demokrati vara med i SVT:s slutdebatt efter att ha rusat fram i opinionsmätningarna. Orsaken till det undantaget var, säger SVT:s Kent Wännström, att partiet då fanns med i diskussionerna om vilket regeringsunderlaget kunde bli efter valet.

    DN:s politiske analytiker Henrik Brors påminner om att i EU-valet 2004 var det junilistan som var nykomlingen som inte fick vara med i SVT:s slutdebatt trots att opinionsmätningarna visade att partiet kunde bli invalt i Europaparlamentet, vilket de som bekant också blev. Brors menar att martyrstämpeln ”lyfte väljarstödet för partiet från 4 till 14 procent de sista dagarna fram till valet” och att piratpartiet nu kan få samma roll.

    Brors, som också konstruerat DN:s EU-valtest, har i detta valt att inkludera piratpartiet med motiveringen att de ”enligt de senaste opinionsmätningarna från bl a DN/Synovate och Sifo har möjlighet att bli invalt i årets EU-val”. Däremot inkluderas inte feministiskt initiativ som ändå har en representant i parlamentet genom sin medlem Maria Robsahm (avhoppad från folkpartiet).

    Andra skriver intressant om , , .